2013. június 30., vasárnap

Rózsatorta szülinapra - mascarponekrémmel, ribizlivel




Lányom szülinapjára készült ez a pillekönnyű szépséges habos torta. Rózsatortának csak én neveztem el a díszítés miatt, egyébként egy szokásos sárga piskótalap, tejszínes mascarponekrémmel, friss ribizlivel töltve. Igazi könnyű nyári gyümölcsös torta .....  Isteni finom !!!

HOZZÁVALÓK :

Piskótalap( 25 cm-es kapcsos tortaformához ):

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csipet só
1 tk. sütőpor

Mascarpone krém :

500 g mascarpone
250 ml habtejszín
1 citrom héja
fél citrom leve
1 csom. vaniliáscukor
10-15 dkg porcukor ( ízlés szerint )
1 csom. Dr. Oetker Zselatin fix ( instant )

25 dkg friss ribizli




A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukorral jól ( fehéredésig) kikeverjük kézi robotgéppel. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és hozzászitáljuk a sárgájás krémhez. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és két részletben hozzáforgatjuk a lisztes krémhez.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük at oldalát vajazzuk-lisztezzük, és beleöntjük a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütő ajtaját sülés közben nem szabad nyitogatni, mert visszaesik a piskóta, és miután elkészült, akkor is csak fokozatosan nyissuk ki a sütőajtót, illetve vegyük ki a sütőből.

Rácsra téve kihűtjük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és ketté vágjuk a tortalapot.

Közben elkészítjük a krémet :

A mascarpone krémet a cukorral, reszelt citromhéjjal, vaniliával, kézi robotgéppel jól kihabosítjuk. A tejszínhabot félig felverjük, majd hozzáöntjük a zselatin fixet és továbbverjük. Végül összeforgatjuk a krémmel.





A krém felével megkenjük a torta egyik felét, majd rászórjuk a megmosott lecsöpögtetett ribizlit. Picit félreteszünk a tetejére dísznek. Rátesszük a tortalap másik felét, és kívülről is vékonyan megkenjük a tortát. A maradék krémet habzsákba szedjük, és nyomócsővel rózsaformákat nyomunk körben az oldalára és a tetejére is. Fogyasztás előtt nem sokkal érdemes elkészíteni, mert ez a könnyű krém, ha sokat áll kicsit összeesik.










Jó étvágyat hozzá ! :-)






6 megjegyzés:

  1. Isten éltesse az ünnepeltet!:)
    Nagyon mutatós és biztosan nagyon finom is a torta:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett és a ribizli, mascarpone isteni finom. A díszítésed is nagyon profi:) Boldog szülinapot kívánok a lányodnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Erzsike ! :) .... átadom Szandimnak :)

      Törlés
  3. Boldog szülinapot!!!! Csodás ünnepi torta, egyik kedvenc gyümölcsömmel :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Vicuska, kedves vagy ! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...