2013. október 20., vasárnap

Birsalmasajt


Pár nappal ezelőtt készítettem ezt a birsalmasajtot, csak meg kellett várnom amíg megszikkad a szekrény tetején, hogy ki tudjam borítani a formából. Még ezután is száradnia kell egy ideig, legjobb egy jól szellőző papírdobozban, vagy lazán folpackkal letakarva csak a tetejét a por ellen, majd mehet a kamra polcra, ahol hónapokig is eláll. Kicsit fanyar-édes az íze, isteni illata van, egy igazán különleges desszert. Ha jól megkeményedett, lehet kis kockákat vágni belőle gyümölcskenyérbe, vagy linzerek, mézes puszedlik tetejére, de önmagában is nagyon finom csemege. Én már alig vártam, hogy vághassak belőle .... :-)



Hozzávalók :

1,5-2 kg birsalma
70-80 dkg kristálycukor (a tiszta gyümölcspép kb.80%-a)
fél citrom leve

Elkészítés :



A birsalmákat jól megmossuk, és héjastul negyedekre vágjuk, kiszedjük a magházakat, feldaraboljuk, és annyi vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi. Kb. 25-30 perc alatt jó puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük. A gyümölcspépet megmérjük és ennek megfelelő ( 80%) mennyiségű cukrot adunk hozzá. Visszatesszük a tűzre és kevergetve kb.30-40 perc alatt sűrűre főzzük, amire a színe is sötétebbre változik, és csíkot tudunk húzni a fakanállal a fazék alján.Vigyázni kell, fedővel takarjuk be, mert nagyon pöfög, de szinte folyamatosan kevergetni is kell.




Amikor eléggé besűrűsödött, szilikon vagy folpackkal bélelt formákba ( őzgerinc, pudingforma ) öntjük, és pár napig ( 2-3 nap) fedetlenül száraz helyen hagyjuk szikkadni, majd kiöntjük a formákból és tovább szárítjuk.






Régen nagymamáink a szekrény tetején szárították, én is az étkezőszekrény tetejére tettem, lazán letakarva ( tüllernyővel) vagy folpackkal a por ellen, és így még 1-2 hétig szárítani kell időnként megforgatva.
Ha teljesen megszikkadt, megkeményedett, akkor egy szellőző papírdobozba rakva hűvösebb helyen (nem hűtőben!) tároljuk.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, Mariann!:) Én is rászántam magamat, fogok készíteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza :) .... így botmixerrel hamar kész van, megéri készíteni ! :)

      Törlés
  2. Gyönyörű színe van! Már én is begyűjtöttem a telekről a birseket, pár nap és nekiállok. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Verus ! Tele a lakás az illatával, imádom ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...