2013. december 29., vasárnap

Csokoládés pöfeteg


Egy nagyon kedves ismerősömnél Szvetinél láttam meg ezt a süteményt, és annyira megtetszett küllemre, hogy rögtön el is kértem a receptet. Azóta már tudom, hogy az íze is mennyei ! :)
Eredetileg TücsökBogár-tól származik a recept, de kiderült, hogy több blogtársamnak is a kedvence, amit nem is csodálok, mert egy igazán csokis, kívül roppanós, belül olvadós puha finomság.
Az elkészítése nem bonyolult, még szaggatni sem kell, csak golyókat formálni belőle és cukorba forgatni, aztán sütés közben magától lesz ilyen szép " pöfeteg" formája.



Hozzávalók :

15 dkg jó minőségű ( 60-70%-os) étcsokoládé
10 csepp narancsolaj ( elhagyható)
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor ( Holland)
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 egész tojás
8 dkg vaj
15 dkg cukor ( lehet fele barna cukor)
2 evőkanál tej

Forgatáshoz:

5 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor

Elkészítés :







A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra visszahűtjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, sütőporral és a csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáütjük a tojást és krémessé keverjük a masszát.
Ehhez adjuk először a langyos csokoládét, majd a lisztes keveréket a 2 evőkanál tejjel, és egynemű tésztává keverjük.
Folpackba csomagolva 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük. 
Ne ijedjünk meg, ilyenkor még lágy és ragacsos a tészta.




A hűtőből kivéve 24-25 egyenlő részre osztjuk ( kb. 24g /1 db), és golyókat formálunk belőle.
(azóta kipróbáltam kisebb 18g-os golyókkal, úgy is szépek és több is lesz belőle )








Először kristálycukorba forgatjuk, majd jó alaposan porcukorba, és egy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, tisztes távolságba egymástól, mert különben összenőnek.






Előmelegített kb. 170 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. A sütés során repedeznek ki, és veszik fel ezt a szép pöfeteg formát. Amikor a sütőből kivesszük még lágyak lesznek, de ahogy hűl úgy fog megszilárdulni.





Kívül roppanós, belül lágy krémes, és nagyon csokis ...:))) Kitűnő vendégváró sütemény szilveszterre!

Jó étvágyat hozzá ! .-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Ezt már én is kipróbáltam és nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi ! Én most sütöttem először, de tényleg nagyon fini ! Legközelebb dupla adagot csinálok ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...