2013. december 1., vasárnap

Karácsonyi aszalt szilvás trüffel


Advent első vasárnapján valami karácsonyhoz kapcsolódó receptet szerettem volna megosztani veletek.
Lassan el is lehet kezdeni készíteni karácsonyi ajándéknak, mert hűtőben akár 2-3 hétig is eláll, és azután sem romlik meg, csak éppen veszít az élvezeti értékéből ( kicsit kiszárad, keményebb lesz, fakul az íze ).
Ezt az isteni trüffelt, hosszas olvasgatás, keresgélés után, több receptből variáltam össze.
Azt szeretem a legjobban a csokizásban, bonbonozásban, hogy lehet kísérletezgetni, új ízeket kitalálni, alkotni, kiélni a kreativitásunkat, és nem utolsó sorban egyéni ajándékokat adni szeretteinknek.
Akiktől a legtöbbet tanultam ezen a téren az Bonbonmánia, Praliné Paradicsom, és legújabban a Csokista blog, amit ezúton is szeretnék megköszönni, de nagyon sok más oldalt, blogot, és könyvet is olvasok ebben a témában. Ugyan az elején járok a tanulásban, de vannak már sikerélményeim , szerintem ez a trüffel is elnyeri a tetszéseteket, mert nagyon finom ! :-)



Hozzávalók : ( 30 db-hoz)

200 g jó minőségű min. 60-70% -os étcsokoládé ( nekem 70%-os Cellabaut belga csoki)
80 g habtejszín ( állati eredetű zsíros)
30 g puha vaj
2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
30 g sűrű ( házi) szilvalekvár
30 g  aszalt szilva
20 g szilvapálinka ( vagy más gyümölcspálinka is jó)
1 evőkanál akácméz

Bevonáshoz :

100 g temperált csoki (a temperálásról ITT olvashattok )
2 evőkanál Holland kakaópor
2 evőkanál fahéjas porcukor

Elkészítés :





A trüffelkrémhez a tejszínt a mézet a mézeskalács fűszert, és a simára kevert ( turmixolt) szilvalekvárt jól összemelegítjük (felforraljuk).
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és lassanként hozzákeverjük a tejszínes folyadékot, míg szép, egynemű, fényes krémet kapunk. A végén keverjük hozzá a nagyon apróra vágott aszalt szilvát, a szilvapálinkát, és a puha vajat, ezzel is jól elkeverjük.
A trüffelkrémet hűvösebb helyre ( nem hűtőbe !! ) kb. 1 órára félre tesszük, majd amikor kihűlt és kissé besűrűsödött, nyomózsákba (levágott végű zacskóba) tesszük, és egy sütőpapíros tálcára kis halmokat nyomunk belőle.


Ezután szintén félretesszük pár órára szobahőmérsékleten, vagy hűtőbe max. 30 percre, de nagyon kell vigyázni nehogy túldermedjen, mert akkor nem tudunk vele tovább dolgozni, nem tudjuk kigolyózni őket.



Amikor kellően megkeményedett ( nem lágy, de még formálható), akkor (gumikesztyűs) kézzel átgömbölygetjük egyenként a kis halmocskákat, vagyis golyókat formázunk belőle. Ezután mehet a hűtőbe egy éjszakára.



Másnap előkészítjük (letemperáljuk) a csokit, amit a fenti linken elolvashattok, vagy akinek nincs otthon porított kakaóvaj, annak leírok egy egyszerűbb temperálást a beoltó módszert:
A felolvasztani kívánt csokoládé mennyiség egy negyedét nagyon apróra felvágjuk és félretesszük. A többi csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd apránként hozzákeverjük a félretett csokoládét, amíg a kívánt hőfokot ( 31-32 fok) elérjük. Ha közben tovább hűlne, akkor vissza tesszük a vízgőz fölé.
Így érjük el, hogy a csoki szép fényes és roppanós legyen. Ezt a réteget sokan kihagyják a trüffel készítésnél, és mindjárt csak kakaóba vagy egyéb más porba ( fahéj, keksztörmelék, mogyoró, csokireszelék stb.) forgatják, de az igazi trüffelnél a kakaópor alatt és a krémes trüffelkrém között van egy roppanós csokiréteg is. Ne hagyjátok ki!
Ezen kívül előkészítünk két kis tálat, egyikben a kakaóport, másikban összekeverünk porcukrot fahéjjal, ebben fogjuk megforgatni a trüffel golyókat.



 
A temperált csokiból, mindig csak egy keveset ráöntök egy darab alufóliára, és abban megforgatom minden oldalán a golyókat, majd beleteszem az egyik szóró porba ( kakaó vagy fahéjas porcukor), megrázogatom és óvatosan ( ha van mártóvilla, vagy kanál ) kiszedem belőle.



A kész trüffelekről a  felesleget egy kis szűrő segítségével a végén lerázzuk, és csomagolásig dobozban a hűtőbe tároljuk.






Felhasználás előtt ( ez igaz minden bonbonra, csokira) mielőtt kinyitjuk a dobozt, várni kell legalább 1 órát, amíg átveszi a szoba hőmérsékletét, különben lecsapódik rajta a pára.




Az elején nem mertem leírni, hogy kicsit sokat kell mosogatni utána, és " kissé" összecsokizzuk vele magunkat, és igazából két napos történet amire elkészül, nehogy elmenjen a kedvetek, de higgyétek el megéri a fáradozást, mert ilyet boltban nem lehet megvenni, amit kézzel-szívvel készít az ember a szeretteinek. :-)




Jó csokizást, és jó étvágyat hozzá ! :)

Kellemes ünnepi készülődést kívánok ! 






4 megjegyzés:

  1. Mariann, csak ámulok és bámulok, hogy mennyi finomságot készítesz mostanában. Szerintem a lehető legjobb úton jársz az elkészítésükben, mert mind olyan tetszetősek, hogy azonnal kedvem lenne megkóstolni őket. Én biztosan örülnék egy ilyen egyedi ajándéknak .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Nea, nagyon jól esik Tőled a dicséret ! :-)

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy, szépek lettek :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...