2014. július 17., csütörtök

Cukkinis-koktélparadicsomos clafoutis


A héten kedden egy gasztrofotó workshop-on vettem részt a Magnóliák Műhelye szervezésében, Csigó Zita vezetésével. A fotózáshoz kétféle ételt készítettünk, egy Mascarponés French Toast-ot különféle krémekkel, és ezt a Cukkinis-koktélparadicsomos clafoutis-t. Nagyon jó hangulatban telt a kurzus, főztünk kicsit, aztán Zita bevezetett minket a fotózás alapjaiba, majd mindenki elkészítette a saját kompozícióját. Miután lefotóztuk megbeszéltük, hogy mi a jó és mi nem, közben sok hasznos tanácsot kaptunk, fényekkel, derítéssel, kompozícióval, színtannal  stb...... kapcsolatban, természetesen amennyi és amilyen mélységében belefért egy ilyen rövid délutánba. Az látszott, hogy Zitától van mit tanulni, úgyhogy tervezek majd egy újabb alkalmat, ha addig sikerül egy komolyabb gépet beszereznem.:)
Addig is megosztom veletek ezt a finom, könnyű zöldséges tejespite receptet, mert pillanatok alatt elkészül, bármilyen zöldséggel működik szerintem, és  amilyen egyszerű annyira látványos/ villantós étel. Lehet akár vendégeknek, nyári grill partykon a húsok mellé köretnek készíteni, de önmagában is egy finom laktató étel. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy én reszeltem bele még parmezán sajtot is, és a fűszerezésnél egy vegyes Toscan fűszerkeveréket használtam.

Hozzávalók ( egy közepes méretű sütőtálhoz):

2 db közepes cukkini
20 dkg koktél paradicsom
3 dl tej
3 db tojás
3 evőkanál tejföl
12 dkg liszt
5 dkg reszelt parmezán ( vagy bármilyen) sajt
só, bors
kakukkfű, rozmaring ( nálam vegyes Toscan fűszerkeverék)
vaj ( a sütőforma kikenéséhez)

Elkészítés :

Az egyik cukkinit héjastul nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kissé besózzuk. A másikat felkarikázzuk, illetve ízlés szerint fél vagy negyedkarikákra vágjuk. A tojásokat habosra keverjük a tejföllel, a fűszerekkel, majd apránként hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Addig keverjük, míg  sima palacsintatészta sűrűségű tésztát kapunk, majd hozzákeverjük a kissé kinyomkodott lereszelt cukkinit, és a sajtot is. Egy kerámia sütőtál ( az enyém átmérő 28 cm) alját vajjal kikenjük, majd az alját kirakjuk a felszeletelt cukkinivel és a koktélparadicsomokkal, egy keveset félreteszünk a tetejére dísznek. Ha nagyobbak a paradicsomok, akkor lehet félbevágni és úgy kirakni vele, majd ezután a cukkinis masszát ráöntjük, tetszés szerint a tetejét kidíszítjük és 170 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük. Kissé meg fog nőni a térfogata, úgyhogy a tepsi/sütőtál 2/3-ig töltsük a masszát, mert különben ki fog futni. Ha a széle és a teteje elkezd pirulni, akkor már biztos készen van.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...