2014. október 10., péntek

Teljes kiőrlésű tönkölylisztes palacsinta


Többször próbálkoztam már különféle reform palacsintákkal, de mindig csak szemre adagoltam a hozzávalókat, így nem tudtam megosztani, ráadásul nem is mindig sikerültek jól. De most végre rászántam magam, hogy lemérjem a hozzávalókat, mert ez a tk. tönkölylisztes verzió nagyon finom, és elronthatatlan.
A cukorbetegek és az IR diétások tudják, hogy mennyire fontos, hogy tk. ( teljes kiőrlésű) lisztből készüljenek az ételek, mivel ezek a gabonák lassan felszívódó CH-t tartalmaznak ( alacsonyabb a glikémiás indexük). A tk. tönkölyliszt különösen ajánlott, mert hatszor több a fehérjetartalma és magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma mint a hagyományos búzáé. Kenyeret is sütöttem már belőle, az egyik magos kenyér receptjét ITT TALÁLJÁTOK. Nagyon finom és egészséges!
A palacsintát házi készítésű cukormentes szilvalekvárral töltöttem meg, így valóban minden ízében reform és egészséges desszert lett.

Hozzávalók :

20 dkg tk. tönkölyliszt
2 db tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 dl tej ( lehet csak vízzel is)
2-3 dl szódavíz ( amennyi szükséges a palacsintatészta sűrűséghez)
pici só
1 teáskanál édesítőszer ( nyírfacukor vagy Eritrit )

kókuszolaj ( a kisütéshez)

Elkészítés :

1. Száraz hozzávalókat ( liszt, só, szódabikarbóna, édesítőszer) egy tálban összekeverjük.
2. Közepébe ütjük a 2 db tojás és a tejet, majd csomómentesre keverjük.
3. Kevergetés közben annyi szénsavas vizet adagolunk hozzá, hogy ( tejföl sűrűségű) sima masszát kapjunk.
4. 15-20 percre állni hagyjuk.
5. Pici kókuszolajat teszünk a serpenyőbe és egyenként mindkét oldalát kisütjük.





Ebből az adagból kb. 14 db palacsinta lesz, így 1 db palacsintára számolva : 8g CH és 65 kcal / db ( töltelék nélkül !)


 Jó étvágyat hozzá! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...