2014. december 5., péntek

Narancslekvár


Karácsony közeledtével minden évben szoktam narancslekvárt/ dzsemet készíteni, egyrészt az aprósüteményekbe tölteléknek, másrészt ajándéknak sem utolsó. Több receptet is kipróbáltam már, de nem mindig voltam elégedett a végeredménnyel, ezért nem is készült belőle poszt. Mostanra sikerült egy kedvemre való verziót kikísérletezni, amiben a narancshéj nem túl sok és főleg nem nagy darabokban van, mert azt nagyon nem szeretem, viszont ahhoz hogy pikáns íze legyen, szükséges. 
A másik dolog az elkészítésével kapcsolatos, a legtöbb recept annyit írt, hogy apróra vágjuk a héjakat és kifilézzük a narancsot ....... igen ám, de hogyan ? Erre is szeretnék Nektek mutatni egy-két praktikát, ami nálam bevált. Nem mondom, hogy kis vállalkozás, mert elég aprólékos munka, de higgyétek el megéri a fáradozást.

Hozzávalók :

10  db narancs ( nekem 1,6 kg tisztán )
2 db narancs leve
1 db citrom leve
40 dkg cukor
8 g gyümölcspektin
1 rúd fahéj
1 db vaníliarúd

Elkészítés :

A 2 db narancsnak, és egy citromnak kifacsarjuk a levét, és egy fazékba öntjük.
A 10 db narancsból, körülbelül a felének használjuk fel a héját, ezeket a narancsokat jól megmossuk, áztatjuk és lesikáljuk a héját ( még jobb, ha sikerül kezeletlen narancsot beszerezni).
A narancsok héját, az erre a célra kapható ( Ikea) citrushéj kaparó "célszerszámmal" lehántjuk szép vékony csíkokra. Ennek híján egy zöldséghámozóval is le tudjuk vágni úgy a héjat, hogy a fehér részből ne nagyon kerüljön rá, mert akkor keserű lesz. Utána ezeket a kis csíkokat még keresztben vékonyan felszeleteljük.


Utána az összes narancsot késsel meghámozzuk, úgy hogy a fehér részt is teljesen levágjuk róla, majd éles késsel vékony karikákra szeleteljük. Erre azért van szükség, mert így a gerezdek közti hártyákat olyan apróra összevágjuk, hogy szinte eltűnik/elfő benne, így nem szükséges gerezdenként kifilézni a narancsot, persze a közepén lévő vastagabb hártyákat kiszedjük. A karikákat további negyedcikkekre vágjuk fel, és mehet a fazékba a narancs és citromléhez. Ehhez a művelethez érdemes egy tálcát használni a vágódeszka alá, hogy az összes kicsorgó narancslét fel tudjuk fogni.





Beletesszük a félretett héjakat, a fahéjat, vaníliarudat és elkezdjük főzni, addig amíg a narancsszeletek teljesen puhára szétfőnek.





A cukormennyiségen lehet változtatni ízlés szerint, illetve a gyümölcs édessége szerint. A cukorból kicsit félreteszünk és belekeverjük a pektint, ezt majd a végén adjuk hozzá, a többit hozzákeverjük és tovább főzzük.20-30 percig kevergetve, amíg kicsit besűrűsödik. Van aki nem használ hozzá zselésítőt, hanem hosszabb ideig főzi, úgy is lehet, de nekem bevált ez a természetes gyümölcspektin, kis mennyiségben, hogy még éppen lágyan kenhető, de nem folyós állaga lesz tőle. Az utolsó 5 percben hozzákeverjük a maradék cukorral elkevert pektint, összeforraljuk vele és tisztára mosott üvegekbe szedjük, tetejét rácsavarjuk, 5 percre fejre állítjuk, utána mehet a száraz dunsztba.





Ünnepi csomagolásban, rákötni egy kis darabka fahéjt, vagy mellé csomagolni egy karika szárított narancsot, nagyon mutatós és nem utolsó sorban isteni finom kézműves ajándék. 



Kellemes ünnepi készülődést kívánok !

Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...