2015. február 15., vasárnap

Delfines torta - első fondant bevonatos tortám


Egy nagyon kedves ismerősöm fiának Ádámnak a szülinapjára készítettem ezt a delfines tortát. Ádinak a delfin a kedvenc állata, pár évvel ezelőtt Floridában kötött velük örök barátságot, egy delfinterápia alkalmával. Ennek a hangulatát szerettem volna megidézni.:)
Első alkalommal készítettem fondant bevonatos tortát, igaz előtte sokat olvastam, kutattam utána a neten. Tortát burkolni lehet fondant-tal vagy marcipánnal, de kezdőknek inkább jobb a fondant, mert kevésbé szakad, simább felületet ad, és valamivel lassabban szárad mint a marcipán.
Most nem is annyira receptet fogok megadni,, hanem inkább a tapasztalataimat osztom meg, és a fázisfotókon mutatom meg a tortaburkolás menetét.



A nagyobb torta nálam 24 cm-es kakaós lapból készült, az emelet 17cm-es sima piskóta. A töltelék mindkettőben mascarponés tejszínes túrókrém, a kakaósnál még egy réteg friss eperrel, a kisebbik tortában citromosan.

A fondant alá 1:1 arányú vajkrémmel ( vajkrém+porcukor habosra keverve, pici vaníliával lehet ízesíteni) körbe kell kenni a tortát, hogy sima felületet kapjunk, majd burkolás előtt néhány órára hűtőbe tesszük. Tejes, tejszínes krémet nem szabad a fondant alá tenni, mert a tejtermékek oldják a cukrot a fondantban és így elkezd olvadni, vizesedni.



Egy 24 cm-es tortához kb. 50-60 dkg fondant szükséges, én a két tortához 1 kg-ot számítottam, de ebből azért maradt, amit felhasználhatunk a többi díszítéshez. Kész fehér fondantot vettem, mert elsőre nem mertem kísérletezni a házi fondant főzéssel, de legközelebb kipróbálom majd azt is.


A fondant masszát gél állagú festékkel színeztem türkizre. A kis figurák és díszek a torta külsejére marcipánból készültek, szintén zselés festékkel színezve. A folyékony ételfestékek nem jók sem a fondant, sem a marcipán színezésére, mert felhígítják az anyagot, és a színek sem olyan intenzívek. 
A labdás kis delfin kivételével, sk. készítettem mindent, amihez szükséges egy fondant mintázó készlet, de ennek híján leleményesen bármivel, hurkapálcával, tompa végű késsel, derelyevágóval stb....lehet helyettesíteni.


A fondantot porcukron vagy keményítőn lehet nyújtani, simán munkalapon vagy egy szilikonos nyújtólapon. A felesleget egy ecsettel le lehet róla söpörni.




Amennyire lehet, vékonyra nyújtsuk a fondantot, hogy ne legyen átlátszó, ne szakadjon, de ne legyen túl vastag sem, mert akkor nagyon töményen cukros (geil) lesz a tortánk. Nagyobbra nyújtsuk, mint a torta, hogy jócskán túllógjon rajta, mert akkor tudjuk szépen eligazítani az oldalán. Kézzel vagy ha van, kis simító lapáttal szépen körbesimítjuk, majd a fölösleget egy éles késsel, vagy fondantvágóval ( nálam pizzavágó ) körbevágjuk.

Utána következhet a díszítés. 
A torta aljára körben egy hurkát sodortam, majd az egyik mintázóval körbe lapítgattam kagyló mintára.


A különféle vízi növényeket és állatkákat, formázás után sima vízzel tapasztottam a torta oldalára, egy kis ecset segítségével.
 A nagyobb figuráknál esetleg szükséges lehet ételragasztóra, vagy tojásfehérjére.






Összességében elmondhatom, hogy nagyon izgalmas és érdekes kihívás volt számomra ez a torta, szeretném majd máskor is gyakorolni ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Mariannka, én csak ámulok és bámulok, hogy te még ilyet is tudsz. Eddig is csodálattal néztem a versenyekre készített tortáidat, mert mindegyik nagyon dekoratív és persze finom is volt, de ezen a tortán rögtön megakadt a szemem. Cukrászati remekmű! A színek, a formák, az ötlet, a megvalósítás egyszerűen lenyűgöző! Gratulálok! Az ünnepelt bizonyára nagyon örülhetett neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes Nea ! Nagyon köszönöm, aranyos vagy ! Még a Te csodás fotózásod hiányzott volna ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...