2015. május 26., kedd

Rákóczi túrós pitetorta



Többen kértétek tőlem a Rákóczi túrós receptjét, megpróbálom gyorsan és röviden leírni. Általában pitetorta formában szoktam készíteni, kivéve ha többen vagyunk, akkor még egy félszeres mennyiséget veszek hozzá, és akkor egy normál gáztepsihez való.

Hozzávalók: 

30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csom. sütőpor
1 dl tejföl

A krémhez :

50 dkg túró
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja

Tetejére:

4 tojásfehérje
10 dkg porcukor

 házi baracklekvár

Elkészítés :


A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a pitetésztát. Kinyújtjuk és egy vajazott piteformába vagy egy 24 cm-es kapcsos tortaformába rakjuk. Villával megszurkáljuk az alját és 180 fokos sütőben félig megsütjük.

Amíg sül a tészta összekeverjük a túrótölteléket, majd a tésztára öntjük és visszatoljuk a sütőbe kb. 15 percig sütjük.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk a porcukorral és habzsákba szedjük.

A megsült túrótöltelék tetejét megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral, majd erre nyomjuk a tojáshabot tetszőleges mintával. Úgy is szoktam készíteni, hogy rácsokat húzok a tojásfehérjéből és a köztük lévő kockákat töltöm ki lekvárral, szintén nyomózsákból.


A tojásfehérjehabbal még 5-6 percre visszatesszük a sütőbe kb. 160 fokon.  


Jó étvágyat hozzá ! :-)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Hasonló az én receptem is csupán piteformában még nem csináltam eddig! De kipróbálom majd egy szülinapra jó ötletet adtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi ! :) Szülinapi tortának is beillik, csak a mennyiséget kell lecsökkenteni. Örülök, hogy tetszik ! :)

      Törlés
  2. Mesés, gyönyörű, nyami :)) Ezt mindenképp ki fogom próbálni, még soha nem sütöttem ilyet, pedig imádom! Köszönöm a receptet, majd beszámolok, hogy sikerült. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus ! Örülök, hogy tetszik ! :)) Várom a fotókat ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...