2015. július 12., vasárnap

Indiai ebéd : Tandoori csirke, naan lepénykenyér, uborkás-mentás raita


Ezen a vasárnapon India csodálatos világába kalandoztam a konyhámban. Régen tervezgettem már egy igazi indiai menüt. Naan kenyeret többször sütöttem már különféle mártogatósokhoz, de így komplett ebédet most főztem először. Lányom volt egy főzőkurzuson a Chefparade-ban, a tandoori recept onnan származik, aminek többféle változata létezik, ez most egy szaftosabb tandoori csirke curry. Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után ( tandoori)kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű ropogós csirkesült.  Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, masalat (tandoori, garam ), és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény. A Raita tulajdonképpen egy joghurtos mártás, amit most uborkával készítettem, ugyanolyan mint a görög tzatziki, csak kapor helyett ebben menta van, és természetesen ebből sem maradhat ki a római kömény. Fűszeres rizst terveztem, de közben rájöttem, hogy a csirke annyira fűszeres, hogy már ez sok lenne a mi ízlésünknek, így csak sima rizst készítettem még a lepénykenyér mellé, kinek-kinek mi ízlik hozzá.
Nagyon finom lett, pont annyira csípős ahogy szeretjük, különleges ízélmény, érdemes elkészíteni ! :)
A recept elsőre bonyolultnak tűnik, a sokféle fűszer miatt, de egyáltalán nem az, ha mindent gondosan előkészítünk, akkor a pácolási időn kívül a csirke fél óra alatt elkészül. 

Tandoori csirke 

Hozzávalók :

Páchoz :

60-70 dkg csirkemellfilé ( csíkokra vágva )
2 dl natúr görög joghurt
2 evőkanál tandoori masala ( fűszerkeverék)
1 evőkanál garam masala ( fűszerkeverék )
2 evőkanál étolaj ( vagy tisztított vaj)
2 gerezd áttört fokhagyma
frissen reszelt gyömbér ( kb. 3cm)

A pácot összekeverjük, beletesszük a csirkemell csíkokat, és pár órára (egy egész éjszakára még jobb) a hűtőbe tesszük.


Curry :

1 fej vöröshagyma ( apróra vágva)
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 cm-nyi gyömbér
1 doboz kockázott paradicsom ( vagy egy sűrített paradicsom + 2 paradicsom kockára vágva) 
fél lime leve
1 evőkanál garam masala
2 tk. kurkuma
2 tk. fahéj
3 db babérlevél
1 tk. római kömény
1 tk. őrölt zöld kardamom
chili ( ízlés szerint)
bors ( nálam színesbors)
2 dl tejszín
1 evőkanál méz
kevés olaj   


Tálaláshoz :

friss koriander

Elkészítés :

Egy magas falú serpenyőben, kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Kissé átforgatjuk, beletesszük a fűszereket, majd a bepácolt csirkemelleket jól átsütjük, átforgatjuk a fűszeres alapban, a páclével/joghurttal együtt. Ehhez jön a kockázott paradicsom, a lime leve és egy kevés víz, amiben készre főzzük a csirkemellcsíkokat. A legvégén összeforraljuk a tejszínnel és egy evőkanál mézzel. A végén még ízlésünkhöz igazítva fűszerezhetjük, és frissen vágott korianderrel a tetején tálaljuk. 

Naan lepénykenyér :


Hozzávalók :

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 evőkanál étolaj
1,5 dl natúr joghurt
1 mokkáskanál sütőpor
kb. 2 dl langyos víz

Elkészítés :

A langyos vizet elkeverjük a kiskanál cukorral, egy evőkanál liszttel, az élesztővel ......félretesszük és felfuttatjuk. Akkor jó, amikor más habos a teteje.
Egy tálba belemérjük a lisztet, joghurtot, sót, olajat, sütőport, végül hozzáöntjük a felfutott élesztőt és jól összegyúrjuk. Ha szükséges még tehetünk hozzá langyos vizet, hogy egy jól gyúrható, de nem annyira ragadós tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen 2 órát kelesztjük, míg a duplájára megkel.
Utána 10-12 db-ra szedjük és kis gombócokat formálunk belőle, majd lisztezett deszkán, egy konyharuhával letakarva még 15-20 percet állni hagyjuk. 
Egy teflonserpenyőt szárazon ( minden zsiradék nélkül) felforrósítunk, és a gombócokból kinyújtott kis tésztakorongot megsütjük benne, úgy hogy pár percet kell sütni mindkét oldalát, amíg látjuk, hogy felhólyagosodik. Amíg sül az egyik kis lepény, addig kinyújtjuk a következőt. Ha elkészültek, egy tányérra egymásra rakjuk őket és konyharuhával letakarjuk.


Raita 

Hozzávalók :

1 db kígyóuborka
1 marék mentalevél
1 kk. őrölt római kömény
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt

Elkészítés:

A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A joghurtot elkeverjük az áttört fokhagymával, római köménnyel és a csíkokra vágott mentával, majd a kinyomkodott uborkát hozzákeverjük és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.





Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Ó de szívesen vendégeskedtem volna most Nálad:-)) Nagyon finomakat készítettél, ami valóban első olvasatra kicsit bonyolultnak tűnik. A kenyeret már én is kipróbáltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen látlak, van még belőle ! ;-) Nem bonyolult Évi, csak sok a hozzávaló fűszer.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...