2015. szeptember 11., péntek

Somlói torta




Ez a somlói nem az a somlói .....  amit maradék piskótából összedobnak és egy kis csokiöntettel meg  hulala tejszínnel nyakon öntenek .......brrrrrr. :((  Szerencsére semmi köze hozzá, viszont nem is olyan egyszerű az elkészítése. Először is három piskótalapra van szükség, egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára, ami már önmagában is elég nagy munka. Ezután jön a főzött vaníliakrém, a narancsos-rumos szirup, és a csokiöntet elkészítése. Szóval elég időigényes feladat, de a végeredmény mindenképp kárpótol minket. Sokat kutattam jó recept után, míg a saját verzióm kialakult, az eredeti ( alap) recept Citromhab -tól származik. Többször készítettem már galuska formájában, tortát most sütöttem belőle először, egy kedves barátnőm édesapjának a születésnapjára. Remélem ízleni fog neki, mert nagy somlói rajongó hírében áll ! :-)


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :

Sima piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
9o g cukor
100g liszt
1 tk. sütőpor

Diós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
70 g liszt
30 g darált dió
1 tl. sütőpor

Kakaós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
90 g liszt
10 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
1 tk. sütőpor

Narancsos-rumos szirup:

200 ml víz
1 narancs leve + reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g cukor
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Vaníliakrém :

400 ml tej
100 g cukor
1 csomag vanília pudingpor
1 tojás sárgája

A csokoládéöntethez :

150 g jó minőségű étcsokoládé ( min. 74%-os )
80 ml víz
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Díszítéshez :

200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor

50 g rumba ( vagy rum aroma+víz) áztatott mazsola
kevés darált dió a megszóráshoz

Elkészítés :


Először a piskótalapokat készítjük el, mind hármat egyforma módon. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral és az egy evőkanál vízzel fehéredésig jól kikeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet, sütőport (kakaót, dió) összekeverjük és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
24 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.



A krémhez a pudingport, tojás sárgáját, cukrot csomómentesre keverjük 100 ml tejjel, a többi tejet feltesszük forrni, majd a pudingporos tejet hozzáöntjük, és folytonos keverés közben besűrítjük.

A sziruphoz, az összes hozzávalót összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.

A mazsolát rumba vagy rum aromás vízbe beáztatjuk.

Torta összeállítása :

A kakaós piskóta kerül alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, és megszórjuk mazsolával. Erre kerül a diós lap .....szirup ......krém ....mazsola, végül a sima piskótával zárjuk, és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Félretesszük pihenni, lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

A csokiöntethez a hozzávalóit összemelegítjük, míg egynemű krém lesz. Hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk a tetején úgy, hogy körbe kissé lefolyjon az oldalára. Jó ha kilátszik kissé a piskóta,mert így jobban hasonlít a somlói galuskára.

A tejszínhabot felverjük a porcukorral és habfixálóval, habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, megszórjuk darált dióval és kidíszítjük mazsolával.




Jó étvágyat hozzá ! :-)
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...