2015. október 20., kedd

Gomba keksz (Édes csiperke keksz)



ildi KOKKI blogján láttam meg ezt az őszies hangulatú gomba kekszet, és annyira megtetszett, hogy rögtön ki is próbáltam. Az elkészítése nagyon egyszerű, csak golyókat kell formálni, és egy kakaóporba mártott kis üveggel kialakítani a gomba szárát. Ebből a receptből kb.30 db keksz lesz, de szerintem érdemes mindjárt megduplázni a mennyiséget, mert nálunk már alig van belőle.:) Fémdobozban sokáig eláll, nagyon finom omlósan roppanós keksz. Jól illik teához, kávéhoz, vagy gyerekeknek tízóraira csomagolni. 

Hozzávalók :

180 g liszt
90 g keményítő ( nálam kukoricakeményítő)
80 g porcukor
1 tk. sütőpor
1 csipet só
120 g vaj 
1 egész tojás
1 tk. vanília kivonat
1 citrom reszelt héja + pár csepp citromlé
1 ek. kakaópor (+ a mintázáshoz egy Dr. Oetker aromás kisüveg)



Elkészítés :

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, vanília kivonatot, citromhéjat, és pár csepp citromlével összegyúrjuk. Egy könnyen formázható puha tésztát kapunk. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, golyókat formálunk (kb. 17-18g/db ) , és egymástól 2-3 cm-re lerakjuk. Nem kell ellapítani, mert magától terülni fog. A kis üveg száját először vízbe mártjuk majd a kakaóba, és belenyomjuk a tésztagolyó közepébe, így kialakítva a gomba szárát. Vízbe már többször nem kell csak a kakaóba, és végig nyomdázzuk a gombócokat.
200 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik jópofa! Számomra ez kipróbálás lesz az unokáknak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Évi ! Biztosan ízleni fog a kicsiknek, sőt szerintem velük együtt is készítheted ! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...