2016. december 29., csütörtök

Rozmaringos csirkemáj pástétom


A bolti adalékanyagokkal telepakolt májkrémek helyett, kis időráfordítással készíthetünk isteni finom házi májpástétomot. Egyszerű az elkészítése, többféleképpen lehet ízesíteni, mindenkinek az ízlése szerint. Nálam most rozmaringgal és rosé borral készült, de csináltam már kakukkfűvel, majorannával, mustárral, és zsályával is. Napokig eláll a hűtőben, a tetején lévő "szigetelésnek" köszönhetően, ..... már ha megmarad belőle, mert nálunk nagyon hamar elfogy. :) Most a szilveszteri partikhoz is egy kiváló kence, ezért is igyekeztem megosztani veletek. Ha van rá idő, akkor jót tesz a májnak egy éjszakára, de legalább 2-3 órára tejben áztatni, mert szaftosabb lesz tőle, de nem feltétlenül szükséges.


Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
10-15 dkg kacsazsír
1 dl rosé bor
só, frissen őrölt színes bors, ételízesítő, morzsolt rozmaring
2 ág friss rozmaring

2 dl tej az áztatáshoz 




Elkészítés:


A májat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, ha van időnk tejbe áztatjuk. Kevés kacsazsíron megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a lecsöpögtetett, nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és átpirítjuk. Közben befűszerezzük és szeletekre vágva hozzáadjuk a fokhagymát is. Felöntjük az 1 dl borral és kevés vízzel, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Még melegen aprítógépbe szedjük (vagy botmixer), hozzáadunk felkockázva 10 dkg vajat, és összeturmixoljuk. Egy kis tálba simítjuk a májkrémet, rátesszük a rozmaring ágakat, és olvasztott kacsazsírral lefedjük " szigeteljük" a tetejét, hogy ne barnuljon meg, és jobban elálljon. Pirítóssal tálalva a legfinomabb.


Jó étvágyat hozzá! :-)

2 megjegyzés:

  1. Ennél finomabb pástétom nem is létezik.

    Drága Mariannka!

    Kívánok további sok sikert, jó egészséget, sok boldogságot az új évre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Neácska, drága vagy! Neked is sikerekben, szeretetben gazdag új évet kívánok!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...