2017. január 6., péntek

Túrógombóc - vaníliás tejföllel


Influenzával indult az újév, de szerencsére az ünnepek alatt annyit főztem, hogy bőven volt mit enni, amíg az ágyat nyomtam.  Ma viszont már muszáj volt valami egyszerű ebédet összedobni, abból ami éppen volt itthon. Így lett paradicsomleves és túrógombóc a menü. Anyukám receptje a túrógombóc, elronthatatlan, mindig finom  könnyű, rezgős, mégsem esik szét.

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró
10 dkg búzadara
2 egész tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál porcukor ( nálam eritritpor)

morzsához:

5 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa

tetejére:

tejföl
vaníliás cukor
porcukor

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk. A tojásokat nem kell külön felverni csak jól belekeverni, majd az egész masszát kb. 1 órára a hűtőbe tenni, hogy a dara jól megduzzadjon. 

A vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük.

Felteszünk egy fazék vizet forrni, egy csipet sóval. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és az enyhén sós lobogós vízbe kb. 5 perc alatt kifőzzük. Miután feljöttek a víz tetejére, még pár perc és kész van.  

Még forrón zsemlemorzsába forgatjuk, vaníliás tejföllel, porcukorral tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá! :-)

2 megjegyzés:

  1. Az új évet sajnos én is influenzával kezdtem, de egy ilyen tányér gombóc meg vigasztalt volna. 😀

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...