2018. március 4., vasárnap

Székelykáposzta


A székelykáposztára is igaz a mondás, hogy ahány ház annyi szokás, annyiféle íz, még ha hasonlóak is a receptek. Sokan füstölt húst is tesznek bele, nálunk ez nem szokás, bár úgy is finom, de  én csak kevés bacont kockázok alá, az ad neki egy kis füstölt ízt. Eredetileg azért akartam savanyú káposztát venni, hogy nyersen együk a vírus ellen, mert nagyon jó az immunrendszerre, rengeteg C-vitamint tartalmaz, és jótékony hatása van a vércukorra is, de végül a zöldségesnél eszembe jutott, hogy főzök egy székelykáposztát is belőle. Főzve ugyan veszít a vitamintartalmából, de még így is marad benne bőven. Diétásnak ugyan nem mondható, de ha nem készítjük túl zsírosra, akkor egy igazán egészséges és kiadós étel. Nincs vele sok munka, hamar elkészül, és több napra be lehet osztani, mert ugyanúgy mint a töltött káposztánál, többször melegítve egyre csak finomabb.😊


Hozzávalók:

1 kg sertés comb vagy lapocka ( nálam lapocka)
1 kg savanyú káposzta ( lehet kicsit több is)
10 dkg bacon kocka
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál darált pritamin paprika
2 db babérlevél 
só, bors, pirospaprika, köménymag, majoranna
1 szem paprika (lehet hegyes erős)
1 szem paradicsom
2 evőkanál zsír ( nálam libazsír) 

Elkészítés:

Először a savanyú káposztát kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú vagy sós. Ez káposzta és ízlés kérdése, hogy hány léből, meg kell kóstolni közben. Egy fazékban odatesszük főni, annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beletesszük a babérleveleket, és még pár karika paprikát is szoktam közé vágni.
Egy másik lábasban először lepirítjuk a bacont, hozzátesszük a zsírt, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Közben hozzáadjuk a pritaminpaprikát, és a köménymagot kipattogtatjuk a zsíron ( aki nem szereti lehet őrölt köményt is használni), majd a pirospaprika, a hús, és a többi fűszer, a paprika, paradicsom, mintha pörköltet készítenénk, kevés vízzel. Amikor a hús már majdnem puha, és a káposztát is előfőztük, akkor rászedjük a káposztát a pörköltre és összerottyantjuk. Inkább csak rázogatni szoktam a lábast, vagy óvatosan kevergetni, mert akkor nagyon összetörik a hús benne. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! 😋


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...