2018. július 20., péntek

Linzer sárgabaracklekvárral


Nyaralásra sütöttem magunknak ezt az adag linzert, és mivel többen kértétek a receptjét, így gyorsan közzé teszem. Tulajdonképpen ennek a linzernek a tésztája, ami már ezer éve a blogon van, csak most nem narancsos, hanem vaníliás változatban sütöttem. Mindig ezt a receptet használom, mert nagyon bevált, finom omlós, mégsem szakad annyira a szaggatásnál. Dobozban sokáig eláll, utazáshoz is ideális. Többféle ízben/változatban lehet készíteni magát a tésztát is, lehet vaníliás mint most, vagy reszelt citromhéjjal, citromlével, vagy a fent említett narancsos változat, sőt készítettem már levendulával is. A lekvárral is változatossá tehetjük, attól függően mivel töltjük. Nálunk a klasszikus sárgabaracklekvár a nyerő, de szoktam pikáns ribizlilekvárral is tölteni, vagy télen narancslekvárral. Szóval a variációk sora végtelen, próbáljátok ki, nagyon finom! 😊

Hozzávalók:

500g finomliszt
250g vaj *
200g porcukor
1 kk. sütőpor
1 kk. vaníliaesszencia ( vagy egy vaníliarúd kikapart magja)
2 evőkanál tejföl
1 egész tojás
2 tojássárgája
1 csipet só

lekvár a töltéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A vajat kockára vágjuk és a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kicsit lágyabb tésztát kapunk, de nem szabad hozzá több lisztet tenni, fóliába csomagolva min.2-3 órára a hűtőbe kell tenni (de lehet az előző este is), és utána fogunk tudni vele dolgozni.
Lisztezett deszkán 2-3mm-re kinyújtjuk és tetszőlegesen kiszaggatjuk. Célszerű számolni a korongokat, hogy mindegyikre jusson tető. A tele és lyukas linzereket külön tepsin szoktam sütni, mert a lyukas közepűeknek valamivel kevesebb idő kell. Hamar megég, figyelni kell nehogy megbarnuljanak, mert akkor már nem annyira szép. 180 fokos sütőben kb. 7-8 perc alatt elkészül.
Amikor teljesen kihűlt, a lekvárt zacskóba töltjük, egyik végét kivágjuk, és kisebb halmokat nyomunk a teli linzerekre. A tetőket először vaníliás cukorba forgatjuk, úgy ragasztjuk a lekváros aljához. Tálcán hagyjuk kicsit a lekvárt szikkadni, csak utána csomagoljuk dobozba.


Jó sütögetést és jó étvágyat hozzá!

* A linzereknek a lelke a vaj, tehát csak az készítse növényi margarinnal, akinek valamilyen érzékenysége van, és muszáj kiváltani a vajat (pl. tejallergiásoknak a Liga margarin vagy kókuszzsír).

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...