2019. február 17., vasárnap

Csúsztatott palancsinta - zabliszttel, cukormentesen


Ritkán sikerül elsőre ilyen finomra, ha valamilyen mentes recepttel kísérletezek, de ez annyira jó lett, hogy rögtön meg is osztom veletek. Először próbáltam ki a Dia-Wellness egy új összetételű 1:4 eritrit és stevia alapú cukorhelyettesítőjét, aminek semmi mellékízét nem éreztem. A zablisztet már sokszor használtam, sima palacsintánál is, így ez volt a kiindulásom. A csúsztatott palacsinta akkor jó, ha az egyik fele olyan rezgős, remegős marad a tojáshabtól, és ettől krémesen könnyű is. Ez a különbség a rakott palacsintához képest, hogy ennek a tésztája könnyedebb, és csak az egyik felét sütjük meg, úgy csúsztatjuk rá a másik palacsintára, és így halmozzuk fel. A töltelékhez diót poreritrittel és DW sárgabaracklekvárt használtam, ami a klasszikus ízesítés, de lehet persze csokoládéval, mákkal, szilvalekvárral, más lekvárral stb.... ki mivel szereti. Ebből a masszából egy normál palacsintasütőben, 8 db palacsinta, tehát 8 sor jön ki, ami 4-6 főre bőven elég.
És most jöjjön a recept:

Hozzávalók:

4 db tojás
10 dkg zabpehelyliszt ( nálam gluténmentes)
2,5 dkg DW 1:4 édesítő
5 dkg puha vaj
2,5 dl tej ( nálam laktózmentes)
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliaesszencia
1 csipet só 

kevés olaj ( sütéshez)

Töltelék:

10 dkg darált dió
2 evőkanál poreritrit 
15-20 dkg sárgabaracklekvár eritrittel ( nálam Dia Wellness )


Elkészítés:

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a 1:4 cukorral és a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és a vaníliát. Utána hozzákeverjük a zablisztet és a tejjel simára keverjük. Végül hozzáforgatjuk a csipet sóval felvert tojásfehérje habját. A palacsintasütőt kikenjük kevés olajjal, és egy merőkanál masszát beleöntünk, aranybarnára sütjük az alját, a széleit fellazítjuk, és átcsúsztatjuk egy tányérra, arra amiben tálalni is fogjuk. Megszórjuk a tetejét cukrozott darált dióval, és rápötyögtetünk a lekvárból. Erre a jön a következő réteg ....és így tovább. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk rá, és megszórjuk a darált dióval. Langyosan tálaljuk, és tortaszerűen szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...