2019. április 29., hétfő

Boszorkánypogácsa - hozzáadott cukor nélkül

Folyamatosan próbálkozom valami cukormentes édességgel, mert diabetesben érintettek vagyunk a családban, de sajnos nagyon kevésre mondhatom azt, hogy ízlik is. Ez a boszorkánypogácsa az egyik ritka kivétel, mert szinte nem is lehet rajta érezni, hogy édesítővel készült, sőt még a liszt felét is kicseréltem teljes kiőrlésűre, és még így is omlós maradt. A sárgabaracklekvár saját készítésű, fruktózzal raktam el tavaly, így nem teljesen cukormentes, viszont lassú felszívódású, és csak egy-egy pötty van minden kis süteményen belőle. A tojásfehérjébe mártott dió egy roppanós kérget ad, belül pedig egy finoman omlós teasütemény, a pikáns  savanykás lekvárral. Az eredeti (cukros) receptet ITT találjátok, ez most a saját diétás változatom. Dobozban, vagy kekszes üvegben légmentesen lezárva sokáig friss marad.


Hozzávalók: ( kb. 35-40 db )

15 dkg sima liszt, 15 dkg tönköly tk. liszt
fél csomag sütőpor
2,5 dkg negyedannyi DW édesítő)
1 csipet só
1 kk. vaníliaesszencia
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagyobb tojás sárgája ( + a fehérje a forgatáshoz)
20 dkg laktózmentes vaj 

Forgatáshoz:
10 dkg durvára darált dió
Töltelék:
10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A liszteket összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát, sót, édesítőt, és a tojássárgájával együtt jól összegyúrjuk. Nem kell megijedni, hogy először nem áll össze, semmi más folyadék nem szükséges hozzá, a kézmelegtől össze fog állni. Amikor jól összegyúrtuk, akkor kis gombócokat formázunk belőle, nálam 18g/db, és kigömbölygetjük őket. Egy kis tálban mellé tesszük a tojásfehérjét, egy másikban a darált diót, és először a tojásfehérjébe mártjuk a golyót, majd megforgatjuk a dióban, és sütőpapíros tepsire rakjuk. Utána fogunk egy vastagabb nyelű fakanalat és mindegyik kis golyó közepébe egy mélyedést készítünk. Ide töltjük egy nyomózsák segítségével a sárgabaracklekvárt. Az eredeti receptben csak sütés után töltik meg, nekem úgy kissé összesült és alig maradt hely a lekvárnak, így én sütés előtt megtöltöttem, és nem folyt ki belőle, nagyon jó lett. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készül el, de ez mindenkinél sütőfüggő, ellenőrizni kell közben.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...