async='async' data-ad-client='ca-pub-5891945506266419' src='https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js'/> Mariannkonyha: Sertéskocsonya - hagyományosan

2020. december 31., csütörtök

Sertéskocsonya - hagyományosan



A kocsonya az egyik olyan étel, amit nagyon ritkán főzök, nem is minden évben, mert Édesanyám szokta főzi az egész családnak, általában ilyenkor szilveszterre. Most ajándékozni szeretnék belőle, ezért szántam rá magam, és hogy legyen meg a recept is itt a blogon. Nagyon egyszerű, hagyományos recept, könnyen elkészül, csak türelem kell hozzá, hogy szépen lassan, és jól megfőjön. Akkor jó, ha magától kiválik a csont a húsból, akkor fog jól megdermedni. Mi nem teszünk bele mást a hagymán, fokhagymán, szemes borson, és erős paprikán kívül, és persze még sót. Van ahol szokás sárgarépát, fehérrépát is tenni bele, és sokan tesznek bele füstölt húst is. A kocsonyára is igaz a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Nálunk ez a tradicionális recept vált be, így szereti a család, ki-ki csak a levét inkább, ki a soványabb húst, ki a kövérebbet .....e szerint adagolom a tálkákba, és rakom ki az erkélyre, letakarva.


Hozzávalók: ( kb. 10 tányérhoz)

1 nagyobb sertés csülök

3 db első sertésköröm (félbe vágva)

1-1 db sertés farok, fül  .... vagy bőr

1 nagy fej fokhagyma

2 fej vöröshagyma

1 teáskanál fekete szemes bors

 kb. 3-4 teáskanál só

1db piros erős paprika (cseresznyepaprika)

annyi víz, hogy jól ellepje


Elkészítés:

A körmöket hosszában félbe vágjuk, és az összes húst alaposan megtisztítjuk. A bőrös-csontos húsokat hideg vízbe feltesszük főni, hogy jól ellepje a víz. A lassú főzésnél úgy is sok víz elpárolog majd belőle. Amikor felforr, leszedjük róla a habot, és utána hozzátesszük a fűszereket. Mindenki a saját ízlése szerint fűszerezze, csak tájékoztatóak a mennyiségek, lehet több fokhagymát illetve borsot is bele tenni, a sóval viszont vigyázzatok, mert ha túl sós, akkor nem alszik meg. Lassú tűzön, éppen csak hogy gyöngyözzön, forrástól számítva kb. 3-4 órát főzzük. Utána, ahogy kedves barátnőmtől tanultam, szűrőkanálba helyezett gézkendőn keresztül leszűrjük, a húsokról leszedjük a csontot, és tányérokba adagoljuk, majd rámerjük a levet. Hűvös helyen, hűtőben vagy erkélyen pár óra alatt megdermed. Hidegen le tudjuk szedni a tetejéről a felesleges zsírt. Tálaláskor a tetejét meg lehet szórni pici pirospaprikával, esetleg borssal, vagy citrommal, ki-ki hogyan szereti. Friss kenyér mindenképpen kell hozzá!



Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...