2021. január 23., szombat

Oroszkrém torta - kandírozott naranccsal


A karácsonyi ünnepekre készített Oroszkrém tortámnak többen kértétek a receptjét. Most szülinapra készítettem, így ezzel a fotóval osztom meg, a torta ugyanaz, csak a díszítés kicsit más. Nem különösebben bonyolult, tulajdonképpen a klasszikus recept, egy kis naranccsal megbolondítva, viszont eléggé időigényes. Egy főzött vaníliás angol krém az alap, tejszínhabbal fellazítva, rumos mazsola, kandírozott gyümölcs, és kívül még sok-sok tejszínhab, és csokoládédíszek. A piskóta receptjét nem írom le újra, egy régebbi karamell tortámnál le van írva részletesen, belinkelem hol találjátok. Érdekesség képpen, én is csak nemrég olvastam utána, hogy az Oroszkrém tortának semmi köze Oroszországhoz :)) ....egy Oroszi nevű magyar cukrászmester készítette a Margit körúti üzletében a két világháború közötti időszakban. A helyesírása kérdéses, mert igazából Orosz krémtorta lenne, de többen használják úgy ahogy nekem is tetszik Oroszkrém tortának.

 


 

Hozzávalók:

6 tojásból piskóta, a receptjét ITT találjátok!

 

Krém:

4 db tojássárgája

1 csomag vaníliás pudingpor

2 teáskanál vaníliakivonat

10 dkg kristálycukor

4 dl tej

2 lap zselatin

 

2,5 dl habtejszín

2 evőkanál porcukor

1 csom. habfixáló

 

10 dkg aranymazsola

2 evőkanál rum ( vagy rum aroma)

5 dkg kandírozott narancs

 

Külső díszítés:

2,5 dl habtejszín

1 evőkanál porcukor

1 tk. vaníliakivonat

1 csomag habfixáló ( tejszíntől függően lehet 2 csomag szükséges)

1 narancs felszeletelve

*csokoládédíszek ( 10 dkg temperált étcsokoládéból készítve) 

1 marék szeletelt mandula az aljára körbe szegélynek


Elkészítés:

Először a piskótát készítjük el, az ITT leírtak szerint.  

A mazsolát a rumba beáztatjuk.

A krémhez a tojások sárgáját, a pudingporral, cukorral, vaníliával, és a tejjel,  kézi habverővel csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, állandó keverés mellett, besűrítjük. Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat, a végén belekeverjük. Folpack fóliával betakarjuk közvetlenül a tetejét, hogy ne bőrösödjön be, és megvárjuk míg kihűl.

A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval, és két részletben a kihűlt sárga krémhez keverjük.

A piskótából 3 lapot használunk fel. A krémet ketté szedjük, körülbelül úgy, hogy még kívülre is maradjon kevés. Az első lapot megkenjük a krémmel, megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és a kandírozott narancs kockákkal. Erre kerül a következő lap, amit ugyanígy megkenünk, majd rátesszük a 3. lapot. A maradék krémmel kívülről vékonyan bekenjük az egész tortát, és hűtőbe tesszük pár órára.

A másik 2,5 dl tejszínhabot is felverjük kevés porcukorral, vaníliával és habfixálóval. Ha rögtön fogyasztjuk, és jól felverődik a habtejszín, akkor nem is szükséges habfixáló, de amúgy hamar összeesik a tejszínhab.

A lehűlt tortát kívülről a sárga krém tetejére tetszőleges mintára bekenjük a tejszínhabbal, és habzsákból mintát nyomunk a tetejére. Szeletelt mandulával körbe rakjuk az alját. Narancs szeletekkel, csokoládéval, mazsolával és kandírozott narancs kockákkal díszítjük.

 


Jó étvágyat hozzá! 


*A csokoládé temperálásról ITT olvashattok.



 

 

 

 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...