2024. október 1., kedd

Immunerősítő vitamin smoothie-k




Pár napja kényszerpihenőn vagyok itthon, elkaptam valami vírust, belázasodtam, nátha, torokfájás ...ahogy ez lenni szokott. Sok emberrel/gyermekkel érintkezem a munkahelyemen a Recepción, ezért sajnos elég nehéz ezt kivédeni. Mindenesetre elgondolkoztam azon, hogy mit tehetnék többet a saját egészségem védelmében, azon kívül, hogy ezentúl felveszem a maszkot, ha sokan köhécselnek körülöttem. :)  Elsősorban még több vitamint, immunerősítő anyagot kellene bejuttatni a szervezetünkbe, ehhez hoztam pár ötletet. Nálam már a gyógyulás jele, ha elkezdek azon gondolkozni, mit tudnék csinálni a konyhában. A smoothie-k nagyon divatosak az utóbbi években, ami tulajdonképpen egy vizes alapú turmix, millió variációban lehet elkészíteni, és valóban nagyon jó vitaminpótlás. Pillanatok alatt elkészül, felhasználhatjuk hozzá a hűtőben kallódó maradék zöldségeket, gyümölcsöket. Mivel a betegségben nem nagyon kíván enni az ember, nálam is csak egy tányér forró "gyógyító" húsleves  ment, de ahogy kezdtem jobban lenni, jól esett elkortyolgatni egy-egy ilyen vitaminbombát. Mivel én eléggé édesszájú vagyok, így főleg a gyümölcsös alapú, édeskés smoothie-kat szeretem jobban, persze semmi hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, csak max. kevés mézet. Az egyiket a kedvenc sütimről "almáspités" smoothinak neveztem el, mert ízében erre hajaz. A másik igazi vitaminbomba cékla alapú, és szerintem nagyon finom, céklás-narancsos-gyömbéres. Készítettem egy citrusos, narancs-mandarin kombót, és van egy sós zöldturmix, amely spenótos-avokádós. Ja, és el ne felejtsem a szezonnak megfelelően egy  őszi körtés smoothie. Fotót most csak a céklásról tudok feltölteni, de majd ahogy készítem őket, mindről fotózok.

 

Céklás-mangós smoothie:

1 db nyers cékla

1 db alma

1 marék darabolt mangó

1 nagy narancs kifacsart leve

fél citrom kifacsart leve

fél lime kifacsart leve

1 kis db gyömbér (2-3cm) reszelve

1 evőkanál méz (opcionális)

+ víz amennyi szükséges 

A céklát és a mangót meghámozzuk, és feldaraboljuk, az almát héjastul, csak kicsumázzuk. A narancsot, lime-ot, és a citromot kifacsarjuk. A turmix tartályába rakjuk a gyümölcsöket, hozzáöntjük a citrusok levét, mézet, a lereszelt gyömbért, és még annyi vizet amennyi a jó állaghoz szükséges. Összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is. Ebből a mennyiségből 2 jó pohárnyi mennyiség lesz.


Narancsos-kurkumás smoothie:


1 nagyobb narancs húsával együtt

2 db mandarin húsával együtt 

1 fél citrom leve

1 grapefruit leve

1 tk. kurkuma (por)

1 kisebb db (2-3cm-es)reszelt gyömbér

1 szál sárgarépa

A sárgarépát megpucoljuk és karikára vágjuk, a narancsot és mandarint meghámozzuk és a húsát, feldaraboljuk. Ha nagyon vastagok a hártyái, akkor azt is leszedjük. Beleadagoljuk a turmixba, hozzáöntjük a citromlét, a grapefruitlét, a kurkumát, a reszelt gyömbért, és a végén annyi vizet amennyi szükséges, amilyen sűrűségre szeretnénk.

 

"Almáspités" smoothie:

1 db alma

1 kisebb banán

1 evőkanál lágyabb zabpehely (vagy előzőleg beáztatjuk)

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál méz

1-2cm db gyömbér reszelve

fél citrom leve

kevés víz (vagy lehet valami növényi tej zabtej pl)

 

A gyümölcsöket feldaraboljuk, és a zabpehellyel, és a többi ízesítővel együtt összeturmixoljuk. A végén még be tudjuk állítani a sűrűséget, hozzáadott zabtejjel vagy vízzel. A zabpehelynek köszönhetően ez egy laktatóbb inkább smoothie bowl, így önmagában reggelinek is beillik.

 

Spenótos-avokádós ssmoothie:

1 marék bébispenót (vagy 2 kis adag mirelit leveles spenót)

1 fél avokádó

1 gerezd fokhagyma

1 fél kígyóuborka

1 db szárzeller

1 marék bazsalikom

só. bors, kurkuma

+ amennyi víz szükséges 

A zöldségeket feldaraboljuk, hozzáadjuk a zöldeket, fűszereket és jól összeturmixoljuk, a vízzel beállítjuk a sűrűséget.

 

 

Körtés-kiwis-rozmaringos smoothie:

 

2db lédús körte

1 db kiwi

fél citrom leve

kis db reszelt gyömbér

1 ág rozmaring

1 tk. méz

1 csipet őrölt fahéj 

+ kevés víz

A körtét héjastul feldaraboljuk, a kiwit meghámozzuk és feldaraboljuk, majd az összes hozzávalóval együtt összeturmixoljuk.


 Váljék egészségetekre!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...