2012. december 13., csütörtök

Karácsonyi mézeskalács






Mézeskalácsból minden évben több adagot sütök, de szinte sosem elég. Imádom amikor olyan "karácsony illat" lengi be a lakást. Régi jól bevált receptünk van anyukámmal, ami rögtön bepuhul, és jól záródó fémdobozban sokáig eláll. Írókázva szerintem ajándéknak is gyönyörű. Az eredeti recept egy régi Lajos Mari könyvből van, ezt alakítottuk át egy kicsit az évek során.




Hozzávalók :

35 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
3 db tojás
2 púpos teáskanál szódabikarbóna
3  púpos teáskanál mézes fűszerkeverék ( őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom keveréke)
70 dkg finomliszt (+ amennyit a lisztezett deszkáról felvesz a gyúráskor )


Elkészítés :

Egy tálba belemérjük először a mézet, vajat, cukrot, hozzáütjük a tojásokat, a mézes fűszerkeveréket (liszten és a szódabikarbónán kívül mindent), és kézi robotgéppel jól kikeverjük. Utána hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, összegyúrjuk,  két cipót formálunk belőle ( kicsit ragacsos tészta lesz).
Alufóliával és egy konyharuhával letakarva ( ne száradjon ki), 2-3 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd utána alaposan átgyúrjuk a cipókat mielőtt kinyújtjuk.
Lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságra nyújtjuk és különféle mintákra kiszúrjuk.
Lehetőleg vékonyra kell nyújtani, mert a sütőben meg fognak nőni, és minél gazdaságosabban szúrni a mintákat, hogy ne kelljen sokszor összegyúrni a maradékot, mert a tészta így mindig felvesz egy kis lisztet, és változik a textúrája ( keményebb lesz).
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, sütőpapíros tepsire rakjuk a kiszúrt tésztákat, és 8-10 perc alatt kisütjük, míg szép mézbarna színe lesz.
Vigyázni kell, nem szabad ott hagyni, mert nagyon hamar megég !





Íróka : 1 tojásfehérjét felverünk és fokozatosan hozzákeverünk 20dkg porcukrot ( tojás méretétől függően lehet kicsit kevesebb is),1 evőkanál étkezési keményítőt, és 1 teáskanál citromlét. Akkor jó, ha csíkot lehet vele húzni, de már nem folyik annyira. Egy zacskóba kanalazzuk, a tetejét összecsavarjuk, megkötjük és az egyik csücskére egy pici lyukat vágunk, hogy szép vékony vonalat lehessen írni. 1-2 óra alatt megszáradnak a díszek, és lehet csomagolni a mézeseket.



 Kellemes karácsonyi készülődést, jó sütögetést kívánok ! 

Jó étvágyat hozzá ! :-)











15 megjegyzés:

  1. Mariann, milyen ügyes vagy! Én nem tudnék ilyen szépen írókázni. Csoda guszták lettek. El is hiszem, hogy nagyon hamar elfogy.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Nea ! Biztos tudsz Te is, csak kicsit türelemjáték :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek. A mai napon csináltam én is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi ! Kíváncsi vagyok a Te receptedre !

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek a mézeseid, biztos nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, gyönyörűen írókáztad:) Nálunk pepperkake készült, ami tulajdonképpen a mézes norvég változata, de a mézes is nagy kedvenc a családban:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Trollanyu :) ....nem hallottam még a pepperkake-ről, majd megnézem Nálad, biztos finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  7. Mariann, nagyon szépek lettek a mézeseid!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Mariann!

    Szeretném megkérdezni, hogy meddig áll el a mézes? Még soha nem készítettem.
    Segítségét előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marietta !

      Hetekig eláll, de azért én maximum 4-6 hetet mondok, jól záródó fémdobozban, vagy csavaros tetejű üvegben.
      A héten tervezem én is, hogy elkezdem sütni, mert nagyon sokat szoktam ajándékozni belőle ..... :)

      Jó sütögetést kívánok !

      Törlés
    2. Köszönöm :) Akkor hétvégén Én is neki látok :)

      Törlés
    3. Marietta, én pont most vettem ki a sütőből az utolsó tepsivel .....olyan jó " karácsonyillat" van a lakásban ....

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...