A lemon curd egy angol specialitás, tulajdonképpen egy főzött, tojásos citromkrém. Az angolok vajas kenyérre kenve is fogyasztják, de nálunk inkább desszertekbe, tortákba, macaronokba töltjük. Sokáig idegenkedtem tőle, de mostanában annyiszor találkoztam vele a gasztroblogokon, hogy gondoltam én is kipróbálom. Főleg Meyer-citromos lemon curd recepteket olvastam, most én sima bio citromból készítettem el, és nagyon finom lett. Illatos, édesen savanykás, selymes krém, amit majd macaronba fogok tölteni. Jól záródó üvegben, hűtőben kell tárolni a tojások miatt, kb. 2-3 hétig lehet fogyasztani.
Hozzávalók :
3 db citrom
2 egész tojás
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
10 dkg vaj
csipet só
Elkészítés:
A citromokat jól megmossuk, 2 db-nak a héját lereszeljük, és mind a 3-nak a levét kifacsarjuk ( kb. 1,5 dl ). A cukrot, a citromhéjat,csipet sót, és a tojásokat kézi habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt citromlét is. Vízgőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük, nem szabad forralni csak kb. 80 fok-ig melegítjük. A végén kis kockákra vágva lassan belekeverjük a 10 dkg vajat is. Egy pudingsűrűségű, fényes selymes krémet kapunk.
Ha kihűlt, üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nálam a Julia Child-os francia citromtortán végezte. De milyen jól tette! Nagyon finom volt! :-))
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet ! :-)
Törlés