2013. szeptember 18., szerda

Szilvalekvár - házi, hagyományosHarmadik napja szilvalekvárt főzök/sütök a sütőben, mivel egyszerre csak 5 kg magozott szilva fér a legnagyobb tepsimbe.Természetesen cukor nélkül készítem, jó sűrűre főzve, mint ahogy hagyományosan az üstökben főzték régen. Nagyon összeesik, körülbelül az egyharmadára, úgyhogy ebből a mennyiségből összesen 4-5 db üveg lesz. Viszont nincs vele sok baj, csak 3-4 órát itthon kell lenni, és időnként megkevergetni. :)
A tepsit vagy egy nagyobb edényt, ami lehet egy zománcozott vagy rozsdamentes acél fazék/ lábas is (ha befér a sütőbe), jól kikenjük 0,5-1 dl ecettel mindenhol az oldalát is, és utána a jól megmosott, magozott, félbeszedett szilvát beleöntjük. Nem kell a szilvát ledarálni, mert akkor pont az igazi szilvalekvár jellegét veszíti el, amihez a pöndörödő héja is hozzá tartozik.


Először le szoktam fóliázni,  úgy teszem a sütőbe amíg felforr, majd utána leszedem róla az alufóliát és úgy sütöm tovább.


Időnként megkeverem egy hosszabb nyelű fakanállal, de óvatosan, hogy ne érjek se az aljához, se az oldalához. Az ecettől nem ég le, csak az edény oldala szokott kicsit odakapni, ahonnan leforr a lekvár.
Ez a mennyiség nálam 4-4,5 óra alatt készül el, de ez mindenkinél más, függ a sütőtől, és a szilva mennyiségétől is.


Akkor készült el, ha már ilyen jó sötét a színe, szinte fekete, és krémes az állaga.


Ha elkészült , tisztára mosott , fertőtlenített ( mikróban szoktam 2 percre csírátlanítani ) üvegekbe rakjuk, jól lezárjuk, és mehetnek a száraz dunsztba.  Van aki tesz egy csipet szalicilt a tetejére, én nem szoktam, mert ellene vagyok mindenféle tartósítószernek, de remélem így is el fog állni.
A szilvalekvár nagyon jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, és nem utolsó sorban nagyon finom ! :-)


2 megjegyzés:

 1. Ide érzem az illatát. Ó de nagyon szeretem .Szépek lettek, milyen finom buktába ez a lekvár! Hasonló módon készítem én is csak fóliával nem takarom le és nem kavarom!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg nagyon finom illata van Évi, és ebben a hűvösben jól esik a sütő melege is :)
   Én nem mertem nem kavarni, de ha mondod, egyszer kipróbálom úgy is !

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...