2013. szeptember 7., szombat

Túróval töltött zsemle


A régi munkahelyi menzát idézi ez az étel, annak idején ott ettem először, és azóta többször elkészítettem már. Tartalmas levesek után második fogásnak, önmagában egy meleg vacsorának, vagy csak egyszerűen ha valamilyen gyors édességre vágyunk, kiváló választás.  Szikkadt zsemléből a legjobb készíteni, ha van otthon egy kis túró, pillanatok alatt össze lehet dobni. Téli estéken szeretem nagyon, amikor a meleg  sütőből kivesszük, és belül omlik a krémesen lágy túró,  kívül ropogós a pirosra sült zsemle.

Hozzávalók :

6 db zsemle ( kissé szikkadt)
50 dkg túró
0,5 l tej
2 db tojás
2 csom. vaníliás cukor
5 dkg mazsola
5 dkg vaj
porcukor ízlés szerint ( nálam 6 evőkanál Xilit )
1( kisebb) citrom reszelt héja
2 (púpos) evőkanál tejföl



Elkészítés :

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük és egy tálba rakjuk. Felmelegítjük a tejet egy csomag vaniliás cukorral, és egyenként belemártjuk a zsemléket, jól lecsöpögtetjük és sütőpapíros tepsibe lerakjuk őket.
A túrót átnyomjuk és a zsemlék morzsájához adjuk, cukrot, a másik vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, tejfölt, mazsolát végül a fehérje felvert habját is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
A túrókrémmel megtöltjük a zsemlék belsejét, rátesszük a szintén tejjel átitatott tetőket, és mindegyik tetejére teszünk egy fagyos kocka vajat, ami majd ráolvad és szép piros ropogós lesz tőle. Sütőbe tesszük és 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.




Még langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá !


6 megjegyzés:

  1. Milyen szépen megpirult a teteje. Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  2. Ismerős íz, látvány, nagyon finom!! Milyen kár, hogy az ilyenekről le kell mondani!! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha lehet kicsit bűnözni :-) ....ebből mi is ehetünk Márti, mert nyírfacukorral készült :))

      Törlés
  3. Mariann, éppen a legjobbkor láttam meg a receptedet!:) Összegyűlt egy jó pár zsemle és azon gondolkodtam, hogy ilyen finomságot kellene belőle készíteni. De még nem csináltam... És tessék!:) Itt a csodás recepted!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...