2014. június 24., kedd

Feketeerdő dzsem




A feketeerdő dzsem tulajdonképpen egy csokis meggylekvár, kevés alkohollal, ami el is hagyható ha gyerekek is esznek belőle. Ma készítettem először, még az üvegek a dunsztban vannak, de már annyian kértétek tőlem a receptet, hogy úgy döntöttem előre megírom a bejegyzést, aztán majd utólag teszek fel fotót az elkészült dzsemekről. Több receptet végigolvastam, végül egy saját variációt próbáltam ki, és ahogy megkóstoltam, szerintem annyira jól sikerült, hogy nyugodtan merem ajánlani mindenkinek.:)
A pektin mennyiségén ízlés szerint lehet változtatni, hogy mennyire szeretnénk keményebb vagy lágyabb dzsemet, de általában a lédúsabb gyümölcsökhöz, mint a meggy is vagy az őszibarack, jó ha dupla mennyiséget használunk, mint ami a dobozokon/zacskókon fel van tüntetve. A citromsavat azért tettem hozzá, hogy a csoki ne nyomja el teljesen a meggy szép színét, a fahéjat pedig azért gondoltam, hogy még jobban előhozza a csokoládé ízét. 
A végeredmény, egy mennyei ízkombináció, a csokoládé krémes kissé kesernyés íze, a meggy pikáns savanykás ízével, itt-ott a fahéj és a pálinka kellemes illatával, erejével. Mennyei ! :)


Hozzávalók :

1,5 kg meggy ( tisztán mérve magozás után )
35 dkg cukor
1 késhegynyi citromsav ( a színe miatt )
10 dkg jó minőségű étcsokoládé ( min. 70%-os )
0,5 dl cseresznyepálinka ( opcionális ) 
1 mokkáskanál fahéj
25 g pektin


Elkészítés :
 
Először a meggyet jól megmossuk és kimagozzuk, majd egy lábasba mérjük és a megfelelő mennyiségű cukrot rászórjuk. Így hagyjuk állni pár órát, vagy ha lehet egy egész éjszakát. 



Így hagyjuk állni pár órát, vagy ha lehet egy egész éjszakát.

 Utána botmixerrel pürésítjük, annyira hogy maradjanak benne egész szemek is.

A gyümölcspépből kiveszünk annyit amiben majd a pektint elkeverjük, a többit feltesszük főni, időnként megkevergetve. Amikor felforrt hozzákeverjük a kockákra tördelt csokoládét és felolvasztjuk a lekvárban, majd hozzáadjuk a csomómentesre kevert pektint és ezzel is pár percig forraljuk. A legvégén belekeverjük a pálinkát, és ha szükséges leszedjük a tetejéről a habot.



 Üvegekbe töltjük, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd mehetnek a száraz dunsztba másnap reggelig.




Jó munkát, jó befőzést kívánok ! :-)





2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...