2014. december 1., hétfő

Mézeskalács torta


Egy kedves ismerősöm kérésére, születésnapra sütöttem ezt a mézeskalács tortát. Az alapötlet nem tőlem származik, az őszi Segítsüti csapatában sütötte az egyik csoporttársam Adrienn a Mohakonyha blog írója. Már akkor nagyon megtetszett, és elhatároztam, hogy alkalomadtán el fogom készíteni. A receptet az én ízlésemhez igazítottam, illetve a saját mézeskalács tésztámból sütöttem. A díszítésre sokféle variáció lehetséges, alkalomhoz illően. Most szívecskéket és virágot raktam a tetejére szülinapra, de ha fenyőfával vagy angyalkával díszítjük, akkor karácsonyi tortának is beillik Szentestére az asztalunkra. A klasszikus mézes-krémeshez hasonlít ez a torta, azzal a különbséggel, hogy baracklekvárt nem kentem a vaníliakrém alá, de szerintem úgy is nagyon finom lenne.

Hozzávalók : 

Tésztához :

A mézeskalács tészta receptjét és elkészítését ITT TALÁLJÁTOK. Nem lesz szükség az egész mennyiségre az 5 laphoz, a többi tésztát kiszaggatjuk apró mézeskalácsoknak, és ebből díszítjük majd a torta tetejét.

Krémhez :

7 dl tej
2 csomag  vanília pudingpor
10 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magja
20 dkg vaj

Csokoládébevonathoz :

10 dkg étcsokoládé min. 70%-os
2 evőkanál vaj

Elkészítés :

A mézeskalács lapokhoz a fent leírt módon elkészítjük a tésztát, 2-3 mm-re kinyújtjuk majd kerek lapokat vágunk ki belőle, úgy hogy egy 26 cm-es tortaforma alját körbevágjuk pizzavágóval vagy éles késsel, és egyenként kisütjük az 5 db lapot. A maradék tésztából tetszőleges mintákat, szíveket, virágokat szúrunk ki és szintén sütőpapíros tepsiben  170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt kisütjük.

Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet. A két csomag pudingport csomómentesen elkeverjük kb. fél dl tejjel. A többi tejet feltesszük forrni a vaníliarúd kikapart magjaival, amikor már majdnem felforrt hozzákeverjük a pudingporos tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Tűzről levéve a tetejét betakarjuk folpackkal, közvetlenül rányomkodva, akkor nem bőrösödik be, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat a porcukorral kézi robotgéppel habosra keverjük, közben kanalanként hozzáadagoljuk a teljesen kihűlt pudingot, míg egynemű sima könnyű krémet kapunk.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és 2 evőkanál vajat belekeverünk, így lesz szép fényes a csokibevonat.

Összeállítás :

Kiválasztjuk a lapok közül, hogy a legszebb kerüljön a tetejére, és megnézzük, hogy mindegyik egyforma körfogatra sikerült-e, ha nem kiigazítjuk, levágunk belőle.
Elosztjuk a krémet 4 felé, kicsit félreteszünk az oldalára, és egyenként megkenjük a lapokat, majd körben is bekenjük a krémmel. A tetejére tesszük az utolsó lapot, amit megkenünk az olvasztott csokoládéval, és tetszőlegesen kidíszítjük az apró mézeskalácsokkal. Az oldalát nem muszáj megkenni, nekem úgy is tetszik ha látszanak a lapok és a krémrétegek.
Fogyasztás előtt pár órával érdemes megkenni, hogy jól összepuhuljanak a lapok, de még jobb ha előző nap készítjük el.

Sajnos szeletes fotót nem tudok most mutatni, mert ahogy az elején írtam, nem saját részre készült, de később majd pótolni fogom.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Ezt a tortát én is láttam Moha blogon és szándékomban van megsütni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi nagyon finom, nem fogod megbánni ! :)

      Törlés
  2. Mariann, ez olyan szép és olyan jó ötlet, hogy azon gondolkodom én is, meg kell sütnöm!:)
    Békés, nyugalmas Adventet kívánok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roza ! Köszönöm szépen ! Neked is áldott szép Adventi készülődést kívánok ! :) Szerintem is süsd meg ....:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...