2014. december 1., hétfő

Mézeskalács torta


Egyik kedves ismerősöm kérésére, születésnapra sütöttem ezt a mézeskalács tortát. Az alapötlet nem tőlem származik, az őszi Segítsüti csapatában sütötte az egyik csoporttársam Adrienn a Mohakonyha blog írója. Már akkor nagyon megtetszett, és elhatároztam, hogy alkalomadtán el fogom készíteni. A receptet az én ízlésemhez igazítottam, illetve a saját mézeskalács tésztámból sütöttem. A díszítésre sokféle variáció lehetséges, alkalomhoz illően. Most szívecskéket és virágot raktam a tetejére szülinapra, de ha fenyőfával vagy angyalkával díszítjük, akkor karácsonyi tortának is beillik Szentestére az asztalunkra.(*mutatok képet a bejegyzés végén) A klasszikus mézes-krémeshez hasonlít ez a torta, azzal a különbséggel, hogy most baracklekvárt nem kentem a vaníliakrém alá, de szerintem úgy is nagyon finom lenne.

Hozzávalók : 

Tésztához :

A mézeskalács tészta receptjét és elkészítését ITT TALÁLJÁTOK. Nem lesz szükség az egész mennyiségre az 5 laphoz, a többi tésztát kiszaggatjuk apró mézeskalácsoknak, és ebből díszítjük majd a torta tetejét.

Krémhez :

7 dl tej
2 csomag  vanília pudingpor
10 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magja
20 dkg vaj

Csokoládébevonathoz :

10 dkg étcsokoládé min. 70%-os
2 evőkanál vaj

Elkészítés :

A mézeskalács lapokhoz a fent leírt módon elkészítjük a tésztát, 2-3 mm-re kinyújtjuk majd kerek lapokat vágunk ki belőle, úgy hogy egy 26 cm-es tortaforma alját körbevágjuk pizzavágóval vagy éles késsel, és egyenként kisütjük az 5 db lapot. A maradék tésztából tetszőleges mintákat, szíveket, virágokat szúrunk ki és szintén sütőpapíros tepsiben  170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt kisütjük.

Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet. A két csomag pudingport csomómentesen elkeverjük kb. fél dl tejjel. A többi tejet feltesszük forrni a vaníliarúd kikapart magjaival, amikor már majdnem felforrt hozzákeverjük a pudingporos tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Tűzről levéve a tetejét betakarjuk folpackkal, közvetlenül rányomkodva, akkor nem bőrösödik be, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat a porcukorral kézi robotgéppel habosra keverjük, közben kanalanként hozzáadagoljuk a teljesen kihűlt pudingot, míg egynemű sima könnyű krémet kapunk.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és 2 evőkanál vajat belekeverünk, így lesz szép fényes a csokibevonat.

Összeállítás :

Kiválasztjuk a lapok közül, hogy a legszebb kerüljön a tetejére, és megnézzük, hogy mindegyik egyforma körfogatra sikerült-e, ha nem kiigazítjuk, levágunk belőle.
Elosztjuk a krémet 4 felé, kicsit félreteszünk az oldalára, és egyenként megkenjük a lapokat, majd körben is bekenjük a krémmel. A tetejére tesszük az utolsó lapot, amit megkenünk az olvasztott csokoládéval, és tetszőlegesen kidíszítjük az apró mézeskalácsokkal. Az oldalát nem muszáj megkenni, nekem úgy is tetszik ha látszanak a lapok és a krémrétegek.
Fogyasztás előtt pár órával érdemes megkenni, hogy jól összepuhuljanak a lapok, de még jobb ha előző nap készítjük el.

Sajnos szeletes fotót nem tudok most mutatni, mert ahogy az elején írtam, nem saját részre készült.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

*


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Ezt a tortát én is láttam Moha blogon és szándékomban van megsütni!

    VálaszTörlés
  2. Mariann, ez olyan szép és olyan jó ötlet, hogy azon gondolkodom én is, meg kell sütnöm!:)
    Békés, nyugalmas Adventet kívánok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roza ! Köszönöm szépen ! Neked is áldott szép Adventi készülődést kívánok ! :) Szerintem is süsd meg ....:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...