2015. március 19., csütörtök

Sacher torta rózsákkal






Sokszor kérnek tőlem az ismerőseim Sacher tortát, eddig mégsem született még róla bejegyzés. Mindig ugyanaz a recept szerint készítem, amit ezúton is köszönök Mohának, csak a díszítést szoktam variálni az alkalomhoz illően. Az eredeti Sacher díszítés, simán csokimáz és arra csokival írókázva.
A Sacher torta titka egyrészt a jó minőségű csokoládéban rejlik, másrészt a házi baracklekvárban, mert azért boltival nem annyira finom. :)
Ebben a receptben az fogott meg, hogy a liszt helyett egy 3 összetevőből álló lisztes keverék van, amelyben mandulaliszt is van, ettől még finomabb a tésztája.

Hozzávalók :

150g jó minőségű étcsokoládé ( min.60%-os)
125 g vaj
6 db tojás
125 g cukor
lisztes keverék : 50g búzaliszt, 50 g mandulaliszt (őrölt mandula), 50 g étkezési keményítő
1 tk. sütőpor
1 csipet só
1 ek. vaníliakivonat

Töltelékhez :

400 g házi baracklekvár
2 ek. rum

Csokoládémáz :

200g jó minőségű étcsokoládé
70 g vaj
1-2 csepp étolaj

Ebből a mennyiségből még marad a teteje díszítésére is !

Elkészítés :

A vajat felmelegítjük egy kis lábasban, és tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, majd kézi habverővel simára keverjük.
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét felverjük egy csipet sóval. A sárgákat kikeverjük a cukorral, fehéredésig, majd beletesszük a vaníliát, és belekeverjük a langyosra hűlt olvasztott csokoládét.
A lisztes keverékhez keverjük a sütőport, és beleforgatjuk a csokoládés krémbe, végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot is.
Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikenet és morzsázott 26 cm-es kapcsos tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A baracklekvárt kézi botmixerrel pürésítjük és belekeverjük a rumot.

A kihűlt tortalapot ketté vágjuk és megkenjük a baracklekvárral, hogy jól magába szívja a lekvárt. Kívülről is meg szoktam kenni, ahogy Moha tanácsolta, és hagyom kissé száradni, illetve a csokimáz előtt lehúzom róla a fölösleget.


A csokoládémázhoz, felolvasztom a vajat, beletördelem a csokoládét és selymesre keverem a legvégén 2 csepp étolajjal.

A tortát rácsra állítjuk és a tetejére öntjük a csokimázat, úgy hogy az oldalára is lefolyjon, kenőkéssel szépen elsimítjuk és tetszés szerint díszítjük tovább.

Ez a rózsaminta úgy készült, hogy a megdermedt csokimáz tetejére, a maradék csokoládéból ganache-t készítettem és csillagcsövű habzsákból a torta tetejére nyomtam a rózsákat, majd egy-egy cukorgyönggyel díszítettem.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép mutatós lett ezzel a dísszel és gondolom nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva ! igen tényleg finom, érdemes egyszer kipróbálnod ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...