Az idén is neveztem az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett cukormentes torta háziversenyre. Bekerült a tortám a legjobb 10 közé a döntőbe, amit hagyományosan az Academy Golf Klubban rendeznek meg, rangos zsűri részvételével. A zsűri elnöke mint mindig Mautner Zsófi volt , akit mindenki ismer már a TV-ből, a Chili&Vanília blog írója, az Ízes élet műsorvezetője. A szakmai zsűri többi tagja Nándori László cukrász, akinek kétszer is köszönhetjük a cukormentes országtortát, és Varga Margit a Zazzi cukrászda egyik tulajdonosa, ahol csodálatos süteményeket lehet kapni. Ezen kívül két dietetikus hölgy bírálta el a tortákat, akiknek elnézést de nem tudom a nevét. A díjakat Erős Antónia adta át, aki az Egy csepp figyelem alapítvány megalapítója, és akit jól ismerünk az RTL klub híradójából.
Sajnos helyezést nem ért el a tortám, mert elkövettem azt a hibát, hogy ha már nem cukros és nincs benne liszt, vagyis szinte nulla a szénhidráttartalma, akkor legalább hagy legyen krémesen lágy a mascarponétól és a tejszíntől. :)) Mivel az ajánlott és megengedett alapanyagok listájában szerepelt mindkettő, így nem gondoltam volna, hogy a dietetikus szerint, szinte kizáró ok lesz a versenyben. Nem is ez a lényeg, ahogy mondják a részvétel a fontos ! :) Szívből gratulálok a nyertesnek, amely a képen látható második málnás torta lett !
A Herbaház jóvoltából minden döntős versenyző kapott egy ajándékcsomagot, tele sok egészséges alapanyaggal.
Aki szereti a kávés ízt, a kókuszt, és a krémesen lágy mascarponét, az nem fog csalódni ebben a receptben. Igaz, hogy kicsit zsírosabb és magasabb a kalóriatartalma, de szénhidráttartalma szinte nulla, így a cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják.
Kókuszos café latte torta
Hozzávalók :
Kókuszos-kakaós piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál
víz
100 g
eritrit (por)
30 g
kókuszreszelék
20 g
kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
10 g
kókuszliszt
1 tk.
nescafé
6 g ( fél csomag) sütőpor
Café mousse :
250 g
mascarpone
250 ml
tejszín
3 tk.
nescafé
80 g eritrit
(por)
1 fél rúd
madagaszkári vaníliarúd kikapart magja
1 cs.
zselatinfix
3 db lapzselatin
Kókuszkrém:
2
tojássárgája
20 g eritrit
(por)
125 ml kókusztej
125 ml
tejszín
20 g
kókuszreszelék
2 db lapzselatin
Tejszínes-mascarpone hab:
125 ml
tejszín
125 g
mascarpone
1 csomag
zselatinfix
1 evőkanál eritrit (por)
Szóráshoz :
1 evőkanál kakaópor
Elkészítés :
A piskótához a tojásokat ketté
választjuk, majd a sárgáját az eritrittel és a vízzel jól kikeverjük. A száraz
hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a sárgájás krémhez forgatjuk, végül a
kemény habbá vert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral
bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20
perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük.
A café mousse-hoz egy kevés tejszínt
felmelegítünk, abban feloldjuk a kávét, és az előre beáztatott zselatinlapokat.
A többi tejszínt felverjük a zselatinfix-el, majd hozzákeverjük a mascarponét,
vaníliát, eritritet,és végül a langyosra hűlt zselatinos tejszínes kávét.
A kihűlt piskótalapot visszarakjuk a
kapcsos formába és ráöntjük a café mousse krémet, és 1-2 órára a hűtőbe
tesszük. Addig elkészítjük a következő réteget, a kókuszos krémet.
A kókuszkrémhez 2 tojás sárgáját jól
kikeverünk 20 g eritrittel, majd a kókusztejjel elkeverjük és mérsékelt
tűzön addig keverjük míg besűrűsödik a krém, majd belekeverjük az apró szemű kókuszreszeléket is. Közben megáztatunk 2 lapzselatint,
és a még meleg ( de nem túl forró) krémhez keverjük és a tejszínnel fellazítjuk. Langyosra hűtjük, majd a
torta tetejére öntjük és szintén 1 órára a hűtőbe tesszük, míg a krém
megszilárdul.
A torta tetejére felverjük a
tejszínt a zselatinfix-el, hozzákeverjük a mascarponét és az édesítőt, majd
habzsákba töltjük és halmokat nyomunk a tortára.
A középre egy mintasablont helyeztem, úgy
szórtam meg kakaóporral a torta tetejét, és pár kávészemmel díszítettem.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése