2018. április 29., vasárnap

ARANCINI - szicíliai sült rizsgolyó

Az Arancini, szicíliai eredetű előétel, amit maradék rizottó felhasználásra találtak ki, de aztán az egyik legnépszerűbb street food lett egész Olaszországban. A kis sült rizsgolyó szó szerinti jelentése "narancsoska", de igazából semmi köze nincs a narancshoz, kivéve talán a külleme, a szép narancsos színre sült panír miatt. Rengeteg variáció létezik belőle, lehet mindenfélével tölteni, hússal, zöldségekkel, sajttal, szárított paradicsommal, zöldfűszerekkel ....stb. A lényeg, hogy kerek szemű, rizottórizsből kell készíteni, ami jól tapad, és az alaprecept szerint  parmezánsajtot kevernek a rizshez és mozzarellával töltik meg. A tölteléktől függően nemcsak előételnek szokták tálalni, mint most nálam gombás és mozzarellás töltelékkel készült, ami vegyes zöldsalátával, egy laktató, de mégis könnyed főételnek is beillik. A gombás ragu most is az AMIGO - a mi gombánk-ból készült. 




Hozzávalók: 

Rizshez:

1 bögre kerek szemű rizs (Arborio) 
2 bögre húsleves alaplé 
kevés olívaolaj
1 egész tojás
10 dkg reszelt parmezán
friss bazsalikom

Töltelékhez:

30 dkg vegyes gomba ( nálam barna csiperke, laska ) 
1 csomag újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, olasz fűszerkeverék
2-3 db szárított paradicsom

Panírozáshoz:

2 tojás
liszt
zsemlemorzsa

Kisütéshez:

étolaj


Elkészítés:

Először a rizst főzzük meg, dupla mennyiségű alaplében, ezért szoktam a rizst mindig bögrében mérni,  hogy utána a folyadékot is hozzá tudjam mérni. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a kerek szemű rizst, majd felöntjük az alaplével, ha nincs otthon húsleves, akkor egy leveskockát leforrázunk és azzal öntjük fel. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
Amíg fő a rizs elkészítjük a gombás tölteléket. A gombákat kisebb kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. Kevés olívaolajon elkezdjük párolni a zöldhagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, végül a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az olasz fűszerkeverékkel ( bazsalikom, oregánó, kakukkfű), és pici vizet hozzáöntve puhára pároljuk. A végén hozzáforgatjuk az apróra vágott szárított paradicsomot. 
A kihűlt rizshez hozzákeverünk 1 egész tojást, és a reszelt parmezánsajtot, majd az apróra vágott bazsalikomot is belekeverjük. a rizsből egy diónyi mennyiséget a kezünkbe veszünk, a közepébe teszünk egy teáskanál gombás ragut, befedjük szintén rizzsel, majd golyót formázunk belőle, és hagyományos módon bepanírozzuk ..... liszt, tojás, zsemlemorzsa. A bepanírozott rizsgolyókat, forró olajban szép barnásra ( narancsosra) kisütjük.

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...