2018. május 29., kedd

Zöldséges quiche - gombával és zöldspárgával


Amíg tart a spárga szezon, próbálom minél több receptbe belecsempészni, mint most is ennél a piténél, ahol csiperke gombával párosítottam, és nagyon jól tettem. 😍 A quiche (ejtsd:kis) egy klasszikus francia étel, a franciák "pizzájaként" is emlegetik, amely egy omlós vajas tésztán, feltétekkel, és tejszínes tojással összesütött sós pite. A leghíresebb közülük a Quiche Lorreine (kis loren), a legegyszerűbb alapváltozat, szalonnával, tojással, tejszínnel és kakukkfűvel fűszerezve. Ezen kívül nagyon sokféle változat létezik, az idényzöldségektől függően, lehet cukkinivel, brokkolival, spárgával, gombával, spenóttal, paradicsommal...stb...készíteni, és persze húsfélékkel is. Nálam most a spárga és a gomba volt a kiindulási alap, és ehhez tettem még amit itthon találtam, és gondoltam jól passzol majd hozzá. Végül egy nagyon finom ízkombináció lett, ezért is osztom meg a receptet, mert érdemes kipróbálni. Általában előételként, vagy könnyű vacsoraként fogyasztják salátával, de bármelyik főétkezésre is megállja a helyét, akár langyosan vagy hidegen is.

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojássárgája
0,5 dl hideg víz
1 tk. só

Töltelék:

30 dkg zöldspárga
30 dkg csiperke gomba (nálam AMIGO - a mi gombánk)
10-15 dkg bacon 
1 db kápia paprika
10-15 dkg színes koktélparadicsom
1 csomag zöldhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
3 db tojás
2,5 dl tejszín
só, bors, mediterrán fűszerkeverék 


Elkészítés:


Először a tésztát készítjük el. A liszthez kockázzuk a vajat, hozzáadjuk a sót, tojássárgáját, és kb. 0,5 dl jéghideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj -  vagyis omlós tésztát készítünk - majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket felkockázzuk, karikázzuk, a bacont csíkokra vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk a bacont, majd a karikára vágott zöldhagymát is megpároljuk. Utána hozzáadjuk a kis kockára vágott kápia paprikát, majd a gombát, és a spárgát. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és mediterrán fűszerkeverékkel. Kevés vizet hozzáöntve, félpuhára főzzük, mert még a sütőben is sülni fog. Egy tálban kézi habverővel összekeverjük a tojásokat a tejszínnel és belereszeljük a parmezánsajtot, majd a langyosra hűlt zöldségeket is hozzákeverjük.

A pitetésztát kinyújtjuk, és egy 28 cm átmérőjű vajazott, lisztezett piteformába simítjuk, hogy körben legyen széle is. Eredetileg vaksütéssel kell elősütni, úgy hogy egy sütőpapírt a tetejére teszünk és felöntjük valami babbal, lencsével, vagy sütőkővel ...... ezt én most kihagytam, és csak jó sűrűn megszurkáltam a tészta alját villával, hogy ne púposodjon fel, és így sütöttem elő 180 fokon 15 percet. A sütőből kivéve beleöntjük a tojásos keveréket, kirakjuk félbevágott koktélparadicsommal és friss bazsalikom levelekkel, majd visszatesszük a sütőbe kb. még 20 percre. Amikor már szép piros a széle, de még rezeg kicsit, akkor már jó, mert hűlés közben megszilárdul majd és szépen lehet szeletelni.

A leírás kicsit hosszúnak tűnik, de el lehet előre készíteni a tésztát, akár előző nap is a hűtőben, és a zöldségeket is megpárolni, és így már rövid idő alatt össze lehet rakni, és megsütni. Hétvégi családi reggelikhez is kitűnő választás.


 Jó étvágyat hozzá!









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...