2025. január 8., szerda

Panettone - 13.blogszületésnapra


Ma január 9.-én 13 éves a blogom. Sajnos a tavalyi 12. blogszületésnapomról megfeledkeztem,  illetve nem tudtam ezzel foglalkozni, mert előző év végén egy nagy veszteség érte a családunkat.😔 A múlt év utolsó napján sütöttem ezt az olasz panettonét, azzal a tervvel, hogy a blogszülinapomra megosztom veletek a receptet, ha jól sikerül. Jelentem nagyon finom lett, érdemes kipróbálni, nemcsak karácsonyra, bár igazából Olaszországban ez egy tradicionális karácsonyi sütemény. Érdemes hozzá ilyen eredeti papír panettone sütőformát venni, a bejegyzés végén belinkelem hol lehet kapni, ez a recept 2 db 14cm-es formához elég. Azért szeretek ezekről a szülinapokról megemlékezni, mert itt köszönöm meg a figyelmeteket, a sok kedves visszajelzést, ami engem inspirál a továbbiakra, és pozitív energiákkal tölt fel. A statisztikai számokat, az oldalmegtekintéseket már réges régen nem nézem, 2 millióhoz közelít egyébként, de nem üzleti jellegű a blogom, tudom sokan követtek, sokan szeretitek a receptjeimet a leírásaimat, sokan forgatjátok az oldalaimat, és ez engem örömmel tölt el még ennyi év távlatában is, és nagyon hálás vagyok érte.💗 Remélem ez a továbbiakban is így marad, és még sokáig fogunk együtt sütni-főzni! Szülinapi ajándékként fogadjátok tőlem szeretettel ezt a finom gyümölcskenyér receptet, és ha tehetitek próbáljátok ki ti is. Amit szeretnék még előzőleg elmondani, hogy nálam nem látszik eléggé benne a sok mazsola, mert apró szemű aranymazsolát használtam, ezért azt tanácsolom, hogy inkább a nagyobb szemű hagyományos (barna) mazsolát válasszátok hozzá. Ezen kívül lehet még bármilyen más aszalt gyümölcsöt is beletenni, mint vörösáfonya, mangó, kandírozott narancs, vagy citrom stb... ez ízlés kérdése. Nálam most csak mazsola és kandírozott narancs került bele, mert inkább egy alap, egyszerűbb kalácsot szerettem volna a sok ünnepi sütemény után. Nem egy 20 perc alatt összedobható sütemény, csak akkor kezdjetek hozzá, ha van elég időtök otthon maradni, vagy lehet egy éjszaka hűtőben kelesztést is beiktatni, ha inkább úgy kényelmesebb. Nálam a kelesztési időkkel, kitartott gyakorlatilag egy teljes nap, bár nem a munka része volt a sok, hanem a várakozás.

Talán nem késő még .... csodákkal teli, Boldog Új Évet kívánni! Köszönöm, hogy itt vagytok!


És most lássuk a receptet:

Hozzávalók:

Ízesítés:

150 g mazsola és aszalt gyümölcs vegyesen (nálam kandírozott narancs és aranymazsola)

60 ml rum

1 narancs leve

Előtészta:

60g kenyérliszt

7g porélesztő ( frissből 25g)

60ml meleg tej

1 teáskanál méz/cukor

Második tészta:

80ml  langyos víz

400 g kenyérliszt 

4 nagy(L-es) tojás

Fő tészta:

100g kristálycukor

2 nagy tojássárgája

170g szobahőmérsékletű vaj

1 tk. só

1 tk vaníliaesszencia

2 narancs reszelt héja 

 



Elkészítés:

1. lépés

A mazsolát a kandírozott naranccsal együtt beáztatjuk a rumba és az 1 narancs kifacsart levébe. Ezt akár lehet előző este is, de legalább pár órát. 

2. lépés

Összeállítjuk a kovászt, a 60g lisztet az élesztővel és a meleg tejjel, mézzel vagy a cukorral, és lefóliázva félretesszük kelni 15-20 percet.

3. lépés

A kovászt áttesszük a gép keverőtáljába, és hozzáöntjük a 80 ml langyos vizet, a 400g lisztet, és alacsony fokozaton elkezdjük keverni, majd egyenként hozzáadni az egész tojásokat, míg mindegyiket elkeveri és felveszi a tészta. Utána lefóliázva hagyjuk 2 órát kelni, vagy amíg legalább a duplájára nő.

4. lépés

Miután megkelt hozzáadunk 100g cukrot, 2 tojássárgáját, a reszelt narancshéjat, a vaníliát, és elkezdjük keverni lassú fokozaton, nálam a krémkeverő lapáttal, és közben hozzáadjuk a sót, és a kockára vágott vajat, kis adagonként, míg teljesen beledolgozza a tésztába, amíg egy sima kissé folyós állagú fényes tészta lesz. Ez eltarthat kb. 15 percet is, érdemes a gépet közben pihentetni. Közben lecsepegtetjük a mazsolát és a narancshéjat, és ezt is lassú fokozaton hozzákeverjük. Ezután következik megint a kelesztés, ami már hosszabb idő, legalább 5-6 óra, és a tálban legalább háromszor meghajtogatjuk 1,5 óránként, úgy hogy lenyúlunk a tál aljára és felhajtjuk a tésztát a tetejére, és ezt körbe megcsináljuk, hogy minél több levegő jusson a tésztába. Ha másnap akarjuk csak kisütni, akkor lehet hűtőben keleszteni, és miután kivettük még 2 órát szobahőmérsékleten temperálni sütés előtt. Nálam kb. 4 óra után már szinte kifutott a tálból.

5.lépés

A megkelt tésztát két felé osztjuk, kigömbölygetjük, a két panettone formába, nálam kb. 600g/db volt. Letakarva még 1 órát kelesztjük. A sütőt 190 fokra felmelegítjük alsó-felső sütésre. Sütés előtt éles késsel, keresztbe bevágjuk a tészta tetejét, és a közepébe még teszünk egy kis kocka vajat. 35-40 perc alatt készre sütjük, de közben ha nagyon pirulna a teteje letakarjuk egy alufóliával.

6.lépés

Miután megsült, fejjel lefelé kell kihűteni, lehetőleg 5-6 órát, de inkább egy éjszakát. Ehhez 4 db erősebb hurkapálcára lesz szükség, amit az aljába szúrunk két oldalt, és kigondoljuk, hogy mire tudjuk fellógatni. egy nagyobb fazék belsejébe is lehet például, vagy mint én fém sütisdobozok közé tettem az egyiket, a másikat fémdoboz és egy fejjel lefelé fazék. Ezt a találékonyságotokra bízom, de muszáj lelógatni, mert a sok mazsola és aszalt gyümölcs miatt nehéz a tészta és akkor beesik a közepe, és nem lesz szép levegős.








Remélem elég érthetően írtam le, ha bármi kérdésetek van nyugodtan keressetek! Még egyszer szeretném megköszönni az egész éves figyelmeteket, a sok motivációt amit tőletek kapok! 

Mindenkinek nagyon jó egészséget, és jó sütögetést kívánok!


Panettone papírt a kedvenc tortadekorációs boltomban a  Sütisdobozboltban tudtok vásárolni.

 





 

 

 

 

 

 


 





2 megjegyzés:

  1. Gratulálok blogszülinapod alkalmából ! További kellemes sütögetést és jó egészséget boldog új évet kívánok neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  2. A süteményed nagyon guszta és biztos finom volt !

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...