2012. március 20., kedd

Burgonyás lángos


Éva blogjában láttam meg a napokban a sajtos-tejfölös lángost, azóta nem ment ki a fejemből. Ugyan nem a legdiétásabb étel, de néha azért el lehet csábulni. :) Pont ezért ritkán sütök, de mindig ennek a receptnek az alapján, mert tuti siker, nem lehet elrontani. Leginkább nyáron szoktam lángosozni Velencén a telkünkön, a szomszédok nagy-nagy örömére, de szerencsére itthon is találtam "lángosszerető" közönséget. :)


Hozzávalók:

1 kg sima liszt
5 dkg élesztő
1 egész tojás
20-25 dkg főtt áttört burgonya
2 teáskanál só
1 kis pohár tejföl
5-6 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
olaj a kisütéshez
Elkészítés:


Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba belemérjük a lisztet, közepébe a tejfölt, sót, tojást, áttört burgonyát, végül a fefutott élesztőt és fokozatosan annyi langyos tejet amennyi szükséges.  Jól összedagasztjuk, majd letakarva 2 órát kelesztjük, míg a duplájára kel. Olajozott kézzel diónyi darabokat tépünk, megformázzuk és forró olajban kisütjük. A maradék tésztát egy kiolajozott tálba (vagy egy zacskóba) tesszük, így napokig eláll a hűtőben, és mindig csak annyit süssünk amennyi frissen elfogy. Ha egyszerre többet vagy az egész mennyiséget ki szeretnénk sütni, akkor érdemes inkább lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtani, nagyobb vizespohárral kiszaggatni, és olajozott kézzel széthúzni/megformázni, és úgy kisütni a forró olajban.
Tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymával tálaljuk ...... ki-ki ahogy szereti. :-)




Jó étvágyat ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Örülök hogy ihletet kaptál és sütöttél lángost! Nagyon guszta !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva :) ....az ötlet a Tiéd volt !

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...