Az influenzából kissé felocsúdva, mindjárt a sütésen járt az eszem. Egy régi kedves ismerősöm üzifalán láttam meg ezt a gyönyörű kalácsot, és azóta már azt is tudom, hogy mennyei finom. :-)
Az az igazi foszlós kalács a tésztája, érdemes kipróbálni ! Most az eredeti mákkal készítettem, de a jövő héten kakaóval fogom megsütni.
Hozzávalók :
50 dkg finomliszt
3,5 dl langyos tej
4 dkg élesztő
2 ek. étolaj
2 ek porcukor
1 mk. só
Töltelékhez:
8 ek. darált mák ( lehet kicsit több )
8 ek. porcukor
1 csom. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
Kenéshez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés ( cukros) langyos tejben felfuttatjuk A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, majd a közepébe beleöntjük a tejet, az olajat, az élesztős tejet , és jól összedolgozzuk. Utána megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét, és letakarva langyos helyen hagyjuk megkelni a tésztát. Kb. 25-30 perc.
Lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. Utána megszórjuk az összekevert ( mák, cukor, vanília, citromhéj) töltelékkel, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük kör alakban. A külső szélét kb. 1-2 ujjnyi vastagságban körben bemetsszük éles késsel és kifordítjuk a szeleteket, majd megkenjük a tojássárgájával.
Közepes sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá ! :)
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nagyon mutatós, finom süti!:)
VálaszTörlésKöszönöm Roza, kedves vagy :)
Törlés