2012. október 19., péntek

Szezámmagos kiflicskék





Egy nyár végi szalonnasütögetős kerti partin ettem ezt a finom sajttal-sonkával töltött kelt kiflit. Annyira ízlett mindenkinek, hogy rögtön el is kértem a receptet, hogy én is el tudjam készíteni. Nagyon egyszerű kelt tészta, a töltelék apróra vágott sonka(vagy bacon) és reszelt sajt. A tetejére szezámmag, de lehet lenmag vagy sajt is.

Hozzávalók :

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl étolaj
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 púpos kk. só
15-20 dkg sonka vagy bacon szalonna
15-20 dkg trappista sajt
1 db tojás a lekenéshez
szezámmag

Elkészítés :




A tejet meglangyosítjuk, 1 dl kiveszünk belőle és a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt ( vagyis felfuttatjuk ). A maradék tejhez hozzáöntjük az olajat.
A kétféle lisztet egy tálba szórjuk a sóval együtt, és először az olajos tejet, majd a felfutott élesztőt öntjük hozzá, és addig dagasztjuk amíg az edény falától elválik. Nem kell megijedni, mert először elég ragacsos, de a dagasztás végére egy könnyű tészta lesz, amit kb. 50 percig letakarva kelesztünk.
Amíg a tészta kel, egészen apró kockára vágjuk a sonkát, és lereszeljük a sajtot.




A tészta akkor jó, ha a duplájára kelt.

A megkelt tésztát két cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán 40-45 cm-es átmérőjű kör alakú lapokat nyújtunk, majd pizzavágóval  vagy késsel ( átlósan) 16 egyenlő részre osztjuk.


A szélesebb részre egy-egy kupac sonkát és sajtot rakunk, majd először ráhajtjuk a tésztát  lenyomkodjuk, utána feltekerjük végig.










Sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.




 Nagyon finom pillekönnyű kiflicskék.
 Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Én is szoktam ezt a kiflit sütni.A tésztájába teszek napraforgó magot, tökmagot, lenmagot, isteni finom, Örültem, hogy rátaláltam erre a kiflire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jó ötletet, kipróbálom majd más magokkal is.:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...