Szandikám névnapjára készült ez az epertorta, és szerintem annyira szépre sikerült, hogy alig volt szívem felvágni, ..... de végül azért elpusztítottuk!😉 Kakaós tortalap, mascarponés citromos túrókrém, és a friss eper együtt, mennyei ízkombináció, érdemes kipróbálni!
HOZZÁVALÓK :
(26 cm-es tortaformához)
20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 csom. vaníliáscukor
4 db tojás
30 dkg rétesliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
5 dkg kakaópor ( cukrozatlan, Holland )
2,5 dl tej
Krém :
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
1 csom. vaníliáscukor
15 dkg porcukor
1,5 dl tejszín
50 dkg friss eper
Díszítéshez :
citromfű- ( vagy menta ) levél
durvára darált pisztácia
ELKÉSZÍTÉS :
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral, csipet sóval, és a tejjel együtt a tojásos krémhez keverjük.
Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémet :
A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromhéjat, levet, porcukrot, vaníliáscukrot és robotgéppel simára (habosra keverjük). Közben apránként hozzáöntjük a tejszínt és azzal is tovább keverjük. Így egy könnyű, selymes krémet kapunk, ami kissé citromosan pikáns, de mégis elég édes.
Ha kihűlt a tortalap ketté vágjuk, és az alját visszatesszük a kapcsos tortaformába. Megmosott és félbevágott eprekkel kirakjuk az oldalát, majd a közepébe öntjük a túrós krémet, ( kicsit félreteszünk a krémből a tetejére ) erre következik egy réteg friss eper, majd a másik tortalap.
A torta tetejét megkenjük egy kis túrókrémmel és kidíszítjük eperrel, citromfűlevéllel és pisztáciával.
Egy kis időre betesszük a hűtőbe, mielőtt leszednénk a kapcsos formát, hogy jól megszilárduljon a krém.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Csodás tortát készítettél! Boldog névnapot kislányodnak! Igazi finomság lehetett az a torta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, átadom Szandinak ! :)
TörlésValóban nagyon szép lett ez a torta, és szerintem érdemes volt felszeletelni, mert biztos nagyon finom is. :)
VálaszTörlésBoldog névnapot Szandikának!
Köszönöm szépen Gabi ! :)
Törlés