2013. augusztus 9., péntek

Szedres - zabkásakrémes torta


Ezzel a saját magam által kreált recepttel neveztem az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukormentes torta Háziversenyére.

Családomban, Anyukám kapcsán érintett vagyok a cukorbetegségben, ezért folyamatosan kísérletezek az édességek, sütemények diabetikus elkészítésében.
Igyekeztem minél egészségesebb összetevőkből, és minél alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú tortát elkészíteni. Nincs a receptemben sem finomított cukor, sem liszt, sem hozzáadott zsiradék, csak ami a tejszínben illetve a kókusztejben van. Így nemcsak a cukorbetegek, de a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Szedres - zabkásakrémes torta

Hozzávalók:
Kakaós laphoz :
6 db tojás
80 g Xilit ( nyírfacukor )
50 g cukrozatlan kakaópor ( jó minőségű Holland )
1kk. szódabikarbóna
csipet só
Krémhez:
500 ml kókusztej
80 g aprószemű zabpehely
80 g Xilit
1 vaníliarúd kikapart belseje
20 g kókuszreszelék
250 ml tejszín
1 csom. zselatinfix
250 g friss szeder
citromfűlevél ( díszítéshez )
Elkészítés :
A tojások sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A kakaóporban elkeverjük a szódabikarbónát és hozzákeverjük a sárgájás krémhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. 20 perc alatt készre (tűpróbáig) sütjük.
Krém :
A kókusztejet a nyírfacukorral a vaníliával feltesszük forrni, majd tűzről levéve belekeverjük a zabpelyhet, kókuszreszeléket, és lefedve 15 percre félretesszük.
A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, és a jól megduzzadt és kihűlt zabkásához keverjük.
A tortalap aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és visszatesszük a kapcsos formába.
A krémet elfelezzük, egyik felét rákenjük a tortalapra, kirakjuk friss szederrel ( félreteszünk belőle a tetejére díszítésnek), majd rákenjük a krém másik felét.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen, és majd utána díszítjük ki a tetejét, szederrel, citromfűlevélkékkel.
A teljes torta energia- és szénhidráttartalma :
2029 kcal
159 CH
Egy szelet :
~ 169 kcal
~ 13CH


Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik:) Sok sikert kívánok a versenyhez:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Erzsike ! Nagyon adok a véleményedre, aki ennyi finomságot készít , mint Te ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...