2013. szeptember 1., vasárnap

Túrós-sajtos pogácsa



Két héttel ezelőtt sütöttem meg ezt a pogácsát, egy hétvégi kiránduláshoz, de annyira ízlett mindenkinek a családban, hogy ma ismét összegyúrtam egy adagot. Könnyű tésztája van a túrótól, ropogós a teteje a sajttól ......nagyon finom. :)  Lajos Maritól származik a recept, az ő szakácskönyveit gyűjtöm évek óta, és még nem csalódtam egyetlen leírásában sem.



Hozzávalók :

60 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg vaj (hideg)
1 dl tejföl
4 dkg élesztő
1 dl tej + 1 kk. cukor
2 tojássárgája
1 ek. só
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés :


A lisztbe nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, majd összemorzsoljuk.  Krumplinyomón belenyomjuk a túrót, beletesszük a sót, a tejfölbe elkevert tojássárgákat. Legvégén  a cukros tejben felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, és kb. fél órát ( duplájára ) kelesztjük.




Lisztezett deszkán 1 cm vastagságra kinyújtjuk és kb. 15 dkg reszelt sajttal megszórjuk, ( a többit a tetejére félre tesszük) majd a hosszanti oldalánál rétesszerűen feltekerjük és letakarva újra kelni hagyjuk.






Ha megkelt 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kiszaggatjuk. Igyekezzünk minél takarékosabban szaggatni, mert a maradék már nem lesz annyira szép.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 200 fokon kb. 20 -25 perc alatt szép pirosra sütjük.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...