Két héttel ezelőtt sütöttem meg ezt a pogácsát, egy hétvégi kiránduláshoz, de annyira ízlett mindenkinek a családban, hogy ma ismét összegyúrtam egy adagot. Könnyű tésztája van a túrótól, ropogós a teteje a sajttól ......nagyon finom. :) Lajos Maritól származik a recept, az ő szakácskönyveit gyűjtöm évek óta, és még nem csalódtam egyetlen leírásában sem.
Hozzávalók :
60 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg vaj (hideg)
1 dl tejföl
4 dkg élesztő
1 dl tej + 1 kk. cukor
2 tojássárgája
1 ek. só
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés :
A lisztbe nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, majd összemorzsoljuk. Krumplinyomón belenyomjuk a túrót, beletesszük a sót, a tejfölbe elkevert tojássárgákat. Legvégén a cukros tejben felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, és kb. fél órát ( duplájára ) kelesztjük.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagságra kinyújtjuk és kb. 15 dkg reszelt sajttal megszórjuk, ( a többit a tetejére félre tesszük) majd a hosszanti oldalánál rétesszerűen feltekerjük és letakarva újra kelni hagyjuk.
Ha megkelt 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kiszaggatjuk. Igyekezzünk minél takarékosabban szaggatni, mert a maradék már nem lesz annyira szép.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 200 fokon kb. 20 -25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése