2014. szeptember 20., szombat

Magos tönkölykenyér - jénaiban sütve



Személyes érintettség okán kezdtem el böngészni a szénhidrátdiétával foglalkozó oldalakat. Az inzulinrezisztencia (IR) a cukorbetegség előszobája, és ha időben nem ismerik fel, akkor évek alatt diabétesz alakulhat ki belőle. Az inzulinrezisztencia röviden a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely főként nőket érint, és több szerv ( máj, pajzsmirigy, petefészek ) működésére kihat. A kezelés két alappillére a 160 g-os CH diéta 5-6 étkezésre elosztva, és a mozgás. Így találtam rá a Tipikus Flammeres  blogra, ahol már több IR diétás receptet kipróbáltam, és ezen az oldalon bővebben is olvashattok ebben a témában. Nemcsak IR diétában, de az egészséges étkezésben is fontos, hogy reggelire valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot fogyasszunk, ehhez készítettem ezt a teljes kiőrlésű tönkölykenyeret. Igyekszem majd ezentúl jelölni azokat a recepteket, melyek beilleszthetőek a szénhidrátdiétába.

Ennyi kitérő után következzen a recept :

Hozzávalók :

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 g ( 1 púpos evőkanál) búzasikér
1 dl tej
2 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 tk. só
30 g szezámmag
30 g napraforgómag
30 g tökmag
1 evőkanál olívaolaj + a jénai kikenéséhez

Elkészítés :

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a kétféle lisztet, búzasikért, sót, magokat és a közepébe mélyedést formálunk. Ide öntjük bele a felfutott élesztőt, a langyos vizet és az olívaolajat, majd összegyúrjuk. Dagasztógép híján, lisztezett deszkán jó 10 percig kézzel dagasztjuk.




 Utána visszatesszük a tálba és letakarva meleg helyen 60 percig kelesztjük.



Kelesztési idő után tálból kivéve újra átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőbuborékokat, és konyharuhával letakarva a deszkán újabb 15 percig kelesztjük.


A deszkáról kiolajozott jénaiba tesszük, éles késsel bevágjuk a tetejét és ismét letakarva 45 percig állni hagyjuk.



A kelesztési idő letelte előtt 10 perccel bekapcsoljuk a sütőt, az aljába teszünk egy kisebb edénybe/tepsibe 2 dl vizet, és kb. 200-210 fokra felmelegítjük a sütőt, majd a jénait a gőzzel teli előmelegített sütőbe tesszük és 30 perc alatt ( ha van légkeverés) készre sütjük.



Rácsra tesszük kihűlni, és utána lehet szeltelni.


Jó étvágyat hozzá ! :-)


CH tartalom : 100 gramm kenyérben 36 g CH van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...