2015. január 4., vasárnap

Márványos csirkemell őzgerincformában




Hamar elteltek az ünnepek, amilyen sokat készültünk rá, olyan gyorsan vége is lett. Az ételeket viszont még tegnap is ettük, a lencsefőzeléket, és a kolbásszal töltött karajt. Ma már szerencsére nincs  maradék, így ma főztem egy könnyedebb ebédet. Sajtos-tejfölös csirkemellet, baconnal bélelt őzgerincformában sütve. Hidegen-melegen egyaránt finom, de szépen szeletelni inkább csak kihűlve lehet. Azért nevezik márványos csirkének, mert ahogy a szeletekben látszódnak a csirkemell kockák, valóban márványmintát adnak ki. Nálunk ma egy könnyű zöldsalátával volt az ebéd, de bármilyen más körettel is lehet fogyasztani, sőt hidegtálakhoz, majonézes salátákhoz is kitűnő választás. Egyszerű az elkészítése, ha mindent előkészítünk, pillanatok alatt összeállítjuk, és mehet az őzgerincformában a sütőbe. 
A hozzávalók arányain ízlés szerint változtathatunk, nem lehet elrontani ..... aki kicsit sajtosabban szereti az többet tesz bele, aki jobban fűszeresen, esetleg reszel bele egy kis fokhagymát, vagy egy kalifornia paprikát belekockázni... stb. Most én a sima alapreceptet készítettem el, a mennyiség pedig amit leírok, pont egy normál méretű ( 31x12cm) őzgerincformába való.

Hozzávalók :

1 nagyobb csirkemellfilé
1 csom. szeletelt bacon
3 db tojás
3 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
20 dkg reszelt sajt ( nálam fele trappista, fele füstölt )
1 csom. petrezselyem
só,bors

kevés vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Elkészítés :





A csirkemellet kis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és állni hagyjuk.
A tojást elkeverjük a tejföllel, petrezselyemmel, liszttel, és beleforgatjuk a reszelt sajtot.
Az őzgerincformát kevés vajjal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kibéleljük a szalonnával, úgy, hogy a végei kilógjanak.
A kockázott csirkemellet beleforgatjuk a sajtos masszába, majd beleöntjük a baconnal bélelt formába.
Visszahajtjuk rá a széleket, majd a közepére még hosszában is rakunk egy-egy szeletet, hogy mindenhol betakarja.


180 fokra előmelegített sütőben, először alufóliával lefedve 30 percet, majd levéve róla még 30 percet sütjük. Utána egy sütőpapíros tepsire borítjuk, és visszatoljuk a sütőbe még kb. 10 percre, hogy az alján lévő bacon szeletek is pirosra süljenek.



Mikor langyosra hűlt, egy tálra rakjuk és szeleteljük. Hidegen még szebb szeleteket lehet belőle vágni.




Jó étvágyat hozzá ! :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...