2015. január 1., csütörtök

Skót krémes





 Minden Kedves Olvasómnak

Egészségben, boldogságban, sikerekben gazdag Új Esztendőt kívánok !
 Szeretettel várok Mindenkit 
2015-ben is ! 

Az Újév első napja ne teljen el recept nélkül, így megosztom veletek a leglegleg ..... családi kedvenc sütinket, Anyukám receptje alapján. Mindig ő készíti karácsonykor és más neves ünnepekkor, az idén is ez volt Szenteste, amit egy ültő helyünkben ettünk meg. Semmi extra nincs benne, nem is tudom mit szeretünk benne annyira, de nem tudjuk megunni. Három lap között egy házi főzött vaníliakrém, tetejére porcukor, és tálaláskor tejszínhabot nyomunk  a tetejére. Talán az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, kevés és olcsó összetevőkből áll, ezért is nevezik skót krémesnek.
Nem gondoltam volna, hogy lányomnak karácsony után egy héttel, ez a sütemény lesz a szilveszteri kívánsága ...... de igen! Így szilveszter napján last minute neki láttam a skót krémes elkészítésének. Egyszer már volt egy sikertelen próbálkozásom, ez most elég jól sikerült, de még mindig nem üti meg Anyukámét. Ettől sokkal bonyolultabb édességeket, tortákat szoktam készíteni, de ez a 3 db szalalkális lap majdnem kifogott rajtam már másodszor is. A titok a pihentetésben van, legalább egy napot állnia kell, hogy nagyon vékonyra ki tudjuk nyújtani, és ne ugorjon vissza a tészta. A krém már gyerekjáték ehhez képest.

Hozzávalók :

30 dkg liszt
6 dkg zsír 
1 csomag (15g)szalalkáli
5 dkg porcukor
1 kis pohár tejföl (kb. 140g)
1 tojássárgája

Krém :

3 db tojás
15 dkg liszt
1 liter tej
25 dkg porcukor
2 csom. vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd)
1 csipet só

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, majd a tejfölben elkevert tojássárgáját és szalalkálit, és összegyúrjuk. 3 egyenlő adagra szedjük, fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 8-10 órát pihentetjük. Ez nagyon fontos, mert különben nem tudjuk kinyújtani, visszaugrik a tészta!!! 

Pihentetés után, lisztezett deszkán, vagy egyenesen a sütőpapíron, vékonyra kinyújtjuk, amennyire csak lehet. Ezután ráhelyezzük egy tepsi hátuljára, villával jól megszurkáljuk, és ezen fogjuk kisütni 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt. Vigyázni kell, hogy megsüljön, de ne piruljon meg, mert ez így szép hófehéren a fehér porcukorral. Sütés közben ne ijedjetek meg, de sajnos a szalalkálinak van egy fojtós kellemetlen szaga, de miután kisült hamar elillan.

Amíg a lapok kihűlnek elkészítjük a krémet. A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és kevés tejjel habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a többi tejet, míg egy sima csomómentes folyadékot kapunk. A biztonság kedvéért át is szűrhetjük ilyenkor egy szűrőn, nehogy csomós legyen. Utána egy lábasban a tűzre tesszük és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, mérsékelt hőfokon sűrűre főzzük. Közben ha van segítségünk, akkor fel kell verni egy csipet sóval a tojásfehérjét (ha nincs akkor gyorsan a sárgájás krém után), és még melegen óvatosan beleforgatjuk a sárgájás krémbe.

A lapok közül a legszebbet félretesszük a tetejére, és elfelezve még a meleg krémmel betöltjük a két lapot, végül ráhelyezzük a tetejét. Szintén jó ha egy napot állni hagyjuk, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.

Tálaláskor porcukorral megszórjuk és tejszínhabot teszünk rá. Krémesen puha, mennyei finomság!



Jó étvágyat hozzá ! :-)

*** BÚÉK ! ***

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...