2016. július 31., vasárnap

Nyári színek - frissítő smoothie



A Zepter "Készíts egészséges italokat" elnevezésű receptversenyére készítettem ezt az üdítően friss, vitamindús nyári smoothie-t. A smoothie 100% zöldségekből vagy gyümölcsökből és ezek levéből készült krémesen sima turmix. Eredetileg csak vízzel szokták  hígítani, de lehet különféle növényi tejekkel vagy natúr joghurttal még krémesebbé tenni, sőt különféle magokkal, zabpehellyel dúsítani. Az én receptemben chia mag van, egyrészt mert nagyon egészséges, másrészt ezzel sűrítettem kicsit az állagán, hogy a háromszínű réteg szépen megmaradjon és ne folyjon össze. Zöldséglé és gyümölcs keveréke, mégis inkább az édes íz dominál benne. Az alsó zöld réteg, kígyóuborka- sárgadinnye-menta, a középső sárga szín nektarin és madagaszkári vanília, a felső lilás szín pedig áfonya-szeder-citrom.  



Hozzávalók:

Zöld réteg:

1 kisebb szál kígyóuborka
1 kisebb fél sárgadinnye
1 marék mentalevél
1 evőkanál görög joghurt
1csapott evőkanál chia mag

Sárga réteg:

3 szem nektarin
fél madagaszkári vaníliarúd kikapart magja

Lila réteg:

1 marék áfonya
1 marék szeder
1 citrom reszelt héja
 fél citrom leve
1 csapott evőkanál chia mag
1 evőkanál eritrit (opcionális)


Elkészítés:


A zöld részhez a kígyóuborkának csak a levét használjuk fel (ehhez szeretném megnyerni a Zepter gyümölcscentrifugáját :)), vagy a magokat kikaparjuk és felkockázva a sárgadinnyével és a mentalevelekkel együtt összeturmixoljuk. A végén belekeverünk 1 csapott evőkanál chiamagot, és egy evőkanál sűrű görög joghurtot, majd kiadagoljuk a pohár aljára és 10 percre a hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a következő sárga réteget. A nektarinokat felkockázzuk, a vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk, majd turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük. Ehhez a réteghez semmi mást nem adtam, mert elég sűrű pépes lett, és pont elég édes is a nektarin és illatos a vanília. A zöld színű smoothie tetejére finoman kanállal ráadagoljuk, majd addig hűtőbe tesszük amíg a következő réteg elkészül.
A legfelső lila színhez, a jól megmosott bogyós gyümölcsöket a turmixgépbe tesszük, egy citrom héját ráreszeljük, fél citrom levével meglocsoljuk, ha nem elég édesek a gyümölcsök lehet 1 evőkanál eritritet hozzá tenni, jó krémesre összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a chia magot. Utána mehet a sárga rétegre, szintén kanalazva, óvatosan. Ha véletlenül hígabbra sikerül vagy összefolynak a színek, semmit nem von le az ízéből és az értékéből, csak így három színben egy kicsit villantósabb smoothie-t készíthetünk. ;-) 




Váljék egészségetekre! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...