2016. november 7., hétfő

Reszelt túrós - cukormentesen



Biztos sokan ismeritek a Reszelt túrós süteményt, ami nálunk is nagy családi kedvenc. Ma ennek a régi receptnek hoztam az egészségesebb, cukormentes változatát. Teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keverékéből készült, eritrittel és fruktózzal édesítve. A túrókrémhez és általában a tejtermékekhez, azt tapasztaltam nem annyira jó az eritrit, kicsit érződik a hűsítő mellékíze, ezért a tölteléket fruktózzal készítettem. A tésztájába tökéletes az eritrit, semmi különbséget nem lehet érezni.
A tésztája annyiban tér el az eredeti recepttől, hogy egy egész tojás van benne, mert a teljes kiőrlésű lisztek kicsit több folyadékot vesznek fel, így csak a tojássárgájával nem állt volna össze. Érdemes kísérletezgetni, mert minden süteménynek el lehet  készíteni a diétásabb verzióját, úgy hogy közben ugyanolyan finom legyen. :-)


Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg por eritrit*
fél csomag sütőpor
1 teáskanál vaníliaesszencia
25 dkg vaj/margarin
3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
1 egész tojás

Túró töltelék:

75 dkg tehéntúró
15 dkg fruktóz
4 tojás
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaesszencia

Elkészítés:

A tésztához egy tálba mérjük a kétféle lisztet, összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a kakaót, a vaníliát, és az egész tojást, majd jól összegyúrjuk. Kissé nehezen fog összeállni, de nem kell hozzá semmi más folyadék, mert ha túl lágy a tészta, akkor nem tudjuk lereszelni. Két cipóba osztjuk, és fóliába csomagolva 3 órát a  hűtőbe tesszük (lehet akár egy éjszaka is).
A túrótöltelékhez krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a fruktózt, a tojások sárgáját, a citromhéját, vaníliát, végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük az egyik cipót, villával eligazítjuk egyenletesen a tésztát a tepsi alján. Erre ráöntjük a túrótölteléket, majd ráreszeljük a másik cipót. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.




Jó étvágyat hozzá! :-)


* Az eritritet és más édesítőt is elektromos kávédarálóval szoktam porrá őrölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...