2023. január 21., szombat

Fekete-arany emeletes torta



Ritkán osztok meg burkolt torta recepteket, főleg nem emeletes tortákról, mert annyira hosszú a leírás, hogy sokan elriadnátok tőle. Most azért teszek kivételt, mert január 9.-én a blogom 11. születésnapjára nem volt időm semmit sütni, illetve posztolni, így kicsit megkésve, de szülinapi ajándékként fogadjátok tőlem szeretettel, ennek a nagyon mutatós, ámde nem annyira egyszerű tortának az elkészítését. Egy nagyon kedves férfi ismerősöm kerek szülinapjára készítettem, és bevallom nekem is annyira tetszik, hogy szerettem volna megmutatni Nektek. Egyszer már írtam egy összefoglalót a burkolt tortákról, amiben az alapoktól kezdve leírtam mindent, ha esetleg most valami kimaradna, ITT meg tudjátok nézni. A blogszülinapommal kapcsolatban, már régen nem nézek oldalmegtekintési adatokat, mert tudom sokan szeretitek a receptjeimet, és sokan követtek, amiért nagyon hálás vagyok. Örömmel tölt el, még ennyi év után is, ha egy dicsérő szót kapok, hogy ízlett a receptem, vagy elkészítettetek egy süteményt vagy tortát, és sikeretek volt vele. Ez számomra a legnagyobb elismerés, ez inspirál a továbbiakra, még ha mostanában jóval kevesebb időm is jut a bejegyzésekre. Napi/heti szinten inkább csak az Instagram illetve FB oldalamon vagyok jelen, sokszor ott is megosztok recepteket. Az oldal sávban mindkettő linkjét megtaláljátok. Visszatérve erre a tortára, belül az alsó emelet, egy főzött csokikrémes-nutellás, a felső emelet citromos túrós-mascarponés, aranymazsolával. Nálam az összes tejtermék laktózmentes, ezt külön nem írtam, de így is minden ugyanúgy működik.  A piskótalapok elkészítését külön nem írom le, mert azt a többi tortánál is megtaláljátok, csak az arányokat a receptjét. A különlegesebb hozzávalókat, mint tortadob, vagy emeletes doboz, vagy fekete fondant stb.... a kedvenc sütis boltomban a Sütisdoboz Tortadekoráció-ban megtaláljátok. Ne féljetek hozzákezdeni mert gyakorlat teszi a mestert, és ha pontról pontra követitek a leírást, nem marad el a siker. Köszönöm szépen az elmúlt egy évben a figyelmeteket a kedvességetek! Remélem ebben az évben is sokat fogunk együtt sütni-főzni! 

És most következzen a Fekete-arany emeletes torta.

Hozzávalók:

Alsó szint:

(28cm-es sima piskóta)

6 db tojás

24 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

24 dkg kristálycukor

6 evőkanál víz

6 evőkanál étolaj

1 db 28 cm-es kapcsos tortaformában kisütve, majd ketté vágva.

 

(28cm-es brownie piskóta)

6 db tojás

18 dkg finomliszt

6 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)

1 csomag sütőpor

24 dkg kristálycukor

6 evőkanál víz

6 evőkanál étolaj

 

1 db 28 cm-es kapcsos tortaformában kisütve, majd ketté vágva.

 

Felső szint:

(24cm-es piskóta)

6 db tojás

24 dkg finomliszt

24 dkg kristálycukor

1 csomag sütőpor

1tk. vaníliaesszencia

6 evőkanál víz

6 evőkanál étolaj

Ezt a mennyiséget 2 db kapcsos tortaformára elosztva sütjük ki, majd egyenként félbevágva lesz 4 db lapunk.  


Csokoládékrém:

Hozzávalók:

7 dl tej 

2 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg étcsokoládé (74%-os)

10 dkg tejcsokoládé

30 dkg vaj

15 dkg porcukor

 

1 üveg Nutella

5 dkg durvára vágott török mogyoró 


Elkészítés:

Egy kevés hideg tejjel elkeverjük a két pudingport, a többi tejet feltesszük forrni. Amikor már meleg hozzáöntjük az elkevert pudingot és sűrűre főzzük. Tűzről levéve hozzákeverjük a csokoládékat, apró kockára törve. Fóliával lefedve félretesszük hűlni. Ha picit csomós lenne, akkor fémszűrőn átpasszírozzuk, mielőtt a vajkrémhez adjuk. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, és kanalanként hozzáadjuk a csokis pudingot, és kézi robotgéppel selymesre keverjük. A Nutellát és a mogyorót majd az összeállításnál használjuk.



Mascarponés túrókrém:

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

25 dkg mascarpone

2 dl habtejszín

1 bio citrom reszelt héja

1 tk. vaníliaesszencia

25 dkg porcukor

1 csomag expressz zselatinfix

5 dkg aranymazsola

 

Elkészítés:

A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot, a citrom héját, a vaníliát, és kézi robotgéppel elkeverjük. A tejszínt félig felverjük, még kissé folyékony állapotában a túrókrémhez adjuk ráöntjük a zselatinfixet, és habosra keverjük. A mazsolát laponként fogjuk rászórni.


Fondant burkolat alá vajkrém:

30 dkg vaj

30 dkg porcukor

Robotgéppel kihabosítjuk, a lapok megtöltéséig félretesszük. Ezzel fogjuk kívül körbekenni a tortákat a burkolat alá.


Összeállítás:

Az alsó lapot rögtön a tortadobra tesszük, ez egy vastagabb torta alátét, ami elbírja a két emeletet, és fel lehet emelni így az egész tortát. A csokoládékrémből középre rákenünk egy keveset a tortadobra, hogy ne csússzon el a lap. Először brownie lappal kezdünk, megkenjük a csokikrémmel, körbecsurgatjuk a Nutellával, és a csíkokat végig szórjuk a mogyoróval. Erre kerül a fehér piskótalap, majd brownie, és legfelül sima piskótával zárjuk. Kívülről a vajkrémmel körbekenjük, amennyire lehet simára, kiegészítve a kisebb hepehupákat, lyukakat, majd hűtőbe tesszük hűlni, amíg teljesen megkeményedik rajta a vaj. Utána lehet majd burkolni.

 

A túrós felső emeletet szintén betöltjük, de ezt már egy vékonyabb tortakartonra tesszük, olyanra ami vagy pont akkora, vagy inkább kicsit kisebb mint maga a tortalap, hogy ne látszódjon ki alóla, amikor rátesszük az alsó emeletre. A négy lapot megtöltjük, a krémet három részre osztjuk, s ahogy rákenjük megszórjuk az aranymazsolával. Kívülről szintén bekenjük a vajkrémmel, és hűtőbe tesszük.

 



Burkolás hozzávalók:

2 kg fekete Smartflex tortaburkoló 

5 db műanyag tortatipli a merevítéshez

Házilag sajnos nem lehet, vagy nagyon nehezen lehet csak feketét színezni, inkább csak szürke lesz, így mindenképp javaslom készen feketét venni.



 

A meghűlt vajkrémes tortákat egyenként beburkoljuk. Az 1 kg fondantot, ha túl kemény akkor egy kicsit mikróban rámelegítünk, és kézzel átgyúrjuk, majd nyújtófával egy szilikonlapon kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk vékonyra, de azért ne szakadjon ki, vagy ne látszódjon át. A megfelelő méret után ráborítjuk, és körben a kezünkkel ráigazítjuk, majd simító lapáttal szépen elegyengetjük. A felesleget pizzavágóval szoktam körben levágni.

A 2 kg fondantból maradni fog valamennyi, de a díszítéshez is felhasználunk még, és kevesebbel nem tudnánk dolgozni, kinyújtani eléggé.

Az alsó torta közebébe és egy kisebb kör sugárban beszúrkáljuk a tortatipliket ( ha nincs akkor vastagabb szívószál is megteszi), a megfelelő méretre levágjuk. Erre kerül majd a felső torta, alá kenve egy kevés vajkrémet.

A felső torta köré egy vékonyabb fondant szálat sodrunk, hogy az összeillesztést eltakarja, majd a kagyló formájú mintázóval körbe nyomkodjuk. Arany porfestékkel ecsettel végig festettem.

 A külső díszítésig hűtőbe tesszük.

Vajkrém virágok:

10 dkg fehércsokoládé

10 dkg vaj

A fehércsokoládét felolvasztjuk, és a szobahőmérsékletű vajra öntjük, kézi habverővel összedolgozzuk, fél órára hűtőbe tesszük. Utána kézi robotgéppel magas fokozaton kihabosítjuk. Fractal fekete gélfestékkel szürkés feketére színezzük.

Fondant virágok:

A fekete fondantból kinyújtunk egy kisebb lapot, virág kiszúróval kiszúrjuk, majd a szivacs szárítóra rakjuk. Közepét 24 karátos ehető aranyfóliával díszítjük, pici vízzel odaragasztva.


 

Macaron díszítés:

A macaronokat pár nappal előtte sütöttem, a tetejét aranyporral megfestettem, majd arany cukorgyönggyel megszórtam, a töltelék Baileyses csokoládé. Összesen 6 db van a tetején, ezért külön a macaron készítést nem írom le, mert ezért a mennyiségért nem érdemes neki állni, de ha mégis akkor a blogon találtok hozzá receptet. Nekem mindig van hova ajándékozni, vagy a héjakat le szoktam fagyasztani, ha csak ilyen kevés kell a tortára, de helyette bármi mással is díszíthetitek.

A fondant burkolatra a fehércsokis vajkrémből kétféle habcsővel virágokat nyomtam. A vajkrémre ültettem a macaronokat is, az fogja meg miután meghűl. Közé a fondant virágokból is tettem, ezek alá csak pici víz kell. A torta oldalára is tettem az ehető aranyfóliából kis darabokat. Végül egy fa HB beszúró került még rá, és egy 50-es csillámos számgyertya.

Sajnos készítés közben kevés fázisfotót tudtam csinálni, de azért párat kiteszek, ha még nem is olyan a minősége.


Jó sütögetést kívánok! 

Burkolt tortákról segítséget még ITT találhattok, és biztatásul megmutatom az első emeletes burkolt tortámat, amiről ITT olvashattok.


 




 






 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...