2023. január 29., vasárnap

Hortobágyi húsos palacsinta



A köztudatban előételként terjedt el, de nálunk ma nagyon is főétel lesz egy húsleves után. Szerintem annyira laktató étel, hogy önálló fogásként is megállja a helyét. Nálam most  csirkefelsőcombból készítek pörköltet, abból lesz a töltelék, de természetesen lehet csirkemellből illetve sertéshúsból is. A palacsintákat nem annyira sósra készítem, hogyha marad még belőle, akkor akár lekvárral is tölthessem. Annyira nem lehet kiszámítani a palacsintatészta mennyiségét a töltelékhez. Olvasgattam a neten ki, hogyan készíti, sok recept darált hússal szól, amit elképzelni sem tudok, mert akkor hogyan lesz a sima selymes szaft, amivel meglocsoljuk(?) A legtöbb recept persze az enyémhez hasonló, hogy egy jó szaftos pörkölt, ki-ki hogyan ízesíti, amit utána kiszedünk, és ledarálunk vagy késes aprítóban pürésítünk. Abban is eltérünk, hogy sokan csak betöltik és úgy tálalják, én a sütőben kis időre összesütöm, szerintem úgy lesz igazán ízletes. 


Hozzávalók:

4 db csirkefelsőcomb

50 g füstölt szalonna

1 db paprika

1 db paradicsom

2 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

bors

pirospaprika

őrölt kömény (pici)

majoranna (pici)

1 nagy doboz tejföl

1 kávéskanál liszt 


Palacsintához:

25 dkg finomliszt

2 egész tojás

1 csipet só

kb.2 dl tej

kb. 2 dl szénsavas víz

kevés étolaj ( a kisütéshez)

 

Elkészítés:

 

A szalonnát zsírjára sütjük, és a zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd a végén belereszeljük az egy gerezd fokhagymát. Tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, és belerakjuk a csirkefelsőcombokat. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint még fűszerezhetjük. Én szoktam kevés őrölt köményt és majorannát is tenni a pörköltbe. Annyi vízzel felengedjük, hogy jó szaftos legyen, majd készre főzzük. Miután a hús megpuhult, kiszedjük a pörköltszaftból, és ledaráljuk, vagy késes aprítóban pürésítjük. A fennmaradt szaftot, attól függően, ha csontos húsból készült a pörkölt, akkor fémszűrőn átpasszírozzuk, ha csont nélküli húsból, akkor elég csak botmixerrel simára keverni. Utána a tejfölt összekeverjük kevés liszttel és a levéhez adjuk, majd összeforraljuk. Ebből a tejfölös szaftból annyit adunk a ledarált húshoz, hogy egy kenhető masszát kapjunk. 

Közben összekeverjük a palacsintatésztát, hogy szép sima masszát kapjunk, és kisütjük.

A húsos töltelékkel megkenjük, és batyura összetekerjük,majd egy jénai tálba sorakoztatjuk őket. A tetejét meglocsoljuk a tejfölös mártással, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt összesütjük. 


 

Tálalásnál tejföllel, petrezselyemmel díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...