2013. március 10., vasárnap

Macaron - ismét :)



Nem hagy nyugodni ez a macaron téma, addig amíg nem találom meg a tökéletes receptet. Ezzel a mai adaggal már meg vagyok elégedve, de azért kell még egy próba, hogy ki merjem jelenteni, ez a tuti jó recept. Rengeteget utána olvastam a témában, az összetevők mindig azonosak, csak az arányokban és az elkészítésben van különbség. Most  Gesztenye cukorszirupos receptjét próbáltam ki, és nagyon szépek lettek, kívül roppanós belül krémes. Pénteken vettem egy szilikonos sütőlapot, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, mert így szép egyformák lesznek, könnyebb vele dolgozni, de a szilikonos sütőpapír is megfelel.



Hozzávalók :

8 dkg tojásfehérje ( 4 napig hűtőben vagy 1 napig szobahőmérsékleten öregíteni )
2, 5 dkg kristálycukor
10 dkg mandulaliszt ( finomra darált mandula )
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
3,5 dkg víz

Elkészítés :

Egy tálba mérjük bele a mandulalisztet és a porcukrot, ehhez hozzákeverjük ( kissé villával fellazítva) a tojásfehérje felét ( 4 dkg-ot) és félre tesszük. A 10 dkg kristálycukrot feltesszük a vízzel közepes lángon melegedni. Itt kell majd a hőmérő, mert amikor 110 fokos a szirup elkezdjük felverni a másik 4 dkg tojásfehérjét a 2,5 dkg cukorral, és amikor a cukorszirup eléri a 118 fokot, akkor vékony sugárban hozzácsurgatjuk a tojáshabhoz folyamatosan keverés közben, egészen addig amíg kb. 40 fokosra hűl az egész.




Utána a tojáshabot összeforgatjuk a mandulás masszával, és addig keverjük amíg egy homogén folyós masszát nem kapunk. Utána habzsákba töltjük, és kis 3-3,5 cm átmérőjű halmokat nyomunk a szilikonlapra vagy sütőpapírra. Minden második sorra ( ami a tető lesz ) apró cukorgyöngyöket szórtam díszítésnek. 30-40 percet pihentetjük, amíg kissé megszárad a külseje.





A sütőt előmelegítjük 150-160 fokra, és kb.10 perc alatt megsütjük. A sütőlapon hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak akkor jönnek le sérülés nélkül.




Az egyik talpacskát betöltjük valamilyen krémmel ( itt tejcsokoládés ganache ) és a másikkal összeragasztjuk.

Jó étvágyat hozzá ! .-)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek. Ezt a süteményt sem sikerült még eddig kipróbálnom, valahogy nehezen kezdek hozzá. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva ! :) Nyugodtan kezdj hozzá, simán menni fog ! :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Anazar ! Tényleg nagyon jó, sokkal könnyebb vele dolgozni, mint sütőpapíron.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! Én nem próbálkozom velük, mert ez a sütemény az, ami nekem kétszer sem sikerült. Majd ha valaki megtanít rá, akkor,talán... :-))

    VálaszTörlés
  5. Mariann!
    Nagyon szép lett, örülök, hogy ezzel a recepttel is sikerült. A lap szuper, nekem is hasonló van, nagyon szeretem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsi ! Szerintem a Te recepted a legjobb :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...