2013. június 13., csütörtök

Töki pompos - kemencés lángos, langalló ....

 



A vásárok kedvenc eledele a töki pompos, más néven kemencés lángos, kenyérlángos, vagy langalló. Ha a vásári hangulatot nem, de a finom ízeket ide tudtam varázsolni a mai ebédhez. :)
Ne hagyjátok ki, nagyon finom !!!
Ez az adag egy nagy gáztepsihez való, de nem is érdemes kevesebbet sütni, mert pillanatok alatt elfogy.  Én a bevált pizzatésztámból készítettem, mert mi szeretjük a vastagabb pizzatésztát, és tulajdonképpen csak a feltét más, illetve a pizzát olívaolajjal szoktam dagasztani, egyébként ugyanilyen.

Hozzávalók :

Tészta :

50 dkg liszt
15 dkg Ráma ( vagy 3-4 ek. olaj)
2 dkg élesztő ( pici cukorral kevés tejben felfuttatva )
10 dkg főtt burgonya
1 tojás sárgája

langyos tej, amennyi szükséges hogy összegyúrjuk

Tetejére :

1 nagy doboz tejföl
2 -3 db lila hagyma
20 dkg bacon
3 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt (pl.gouda)

őrölt bors





A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és a felfuttatott élesztővel együtt jól összedolgozzuk, dagasztjuk ..... annyi langyos tejjel, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Akkor jó a kelt tészta, ha elválik az edény falától és kezd hólyagos lenni.




Letakarva, melegebb helyen a duplájára kelesztjük.





Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. A lila hagymát felkarikázzuk (félkarikára), a bacont felkockázzuk, a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát és belekeverünk kevés borsot, sót.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,  kb. 0,5 cm vastagságra kinyújtjuk és sütőpapíros vagy kiolajozott tepsibe rakjuk.






Először megkenjük a tésztát a fokhagymás tejföllel, majd rászórjuk a hagymát, a kockázott bacont és nagy lyukú reszelőn a sajtot. 20 percet pihentetjük, majd 200 fokos sütőben kb.30 perc alatt készre sütjük.






Langyosan a legfinomabb ! Jó étvágyat hozzá ! :-)


2 megjegyzés:

  1. Mariannka, nagyon finomat sütöttél. Mi is imádjuk, csak mostanában elfelejtkeztem róla. Jó, hogy emlékeztettél. Jaj, muszáj becsuknom a szememet, mert majd meghalok egy szeletkéért.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...