....és most jöjjön a recept :
125 g mandulaliszt
125 g porcukor
43g tojásfehérje ( szobahőmérsékletű)
kb. 2 g ételfesték ( lehet természetes színezék is pl. céklapor, matchatea por )
Ezeket az összetevőket először jól összekeverjük, kidolgozzuk egy habkártya segítségével, amíg egynemű, krémes masszát nem kapunk, majd letakarva félretesszük. Ennél a receptnél úgy tanultam, hogy nem szükséges a tojásfehérjét pihentetni ( öregíteni), csak szobahőmérsékletű legyen, ne rögtön a hűtőből vegyük ki. Jobban is tetszik ez a verzió, hogy őszinte legyek, mint a több napig állott tojásfehérje.
125 g kristálycukor
54 g víz
43 g tojásfehérje ( szobahőmérsékletű)
A vizet és a kristálycukrot egy edényben tűzre tesszük és addig forraljuk míg a cukorszirup eléri a 120 °C-ot. Ehhez sajnos szükség van egy maghőmérőre, de ha semmiképpen nincsen, akkor min. 5 percig forralni kell a cukorszirupot, hogy elolvadjon az összes kristály és elérje kb. a megfelelő hőfokot.
Ahogy folyamatosan ellenőrizzük a cukorszirupot, amikor eléri a 110°C-ot, akkor gépi habverővel elkezdjük felverni a tojásfehérjét, és amikor a cukorszirup elérte a 120°C-ot, akkor levesszük a tűzről, és a tojásfehérjehab folyamatos keverése közben vékony sugárban hozzácsurgatjuk a habhoz. A tojásfehérjét a cukorral addig habosítjuk, míg kifényesedik, jó tartása lesz ( csúcsot húz) és kb. 40°C-ra visszahűl.
Ezután a két masszát összekeverjük úgy, hogy a tojáshabot fokozatosan adjuk hozzá és jól eldolgozzuk benne.
A macaron masszát egy sima csővel ellátott habzsákba ( ha nincs akkor neylonzacskó sarkát kivágjuk) töltjük és félgömböket nyomunk a szilikon vagy sütőpapíros lapra.
A macaron héjakat szobahőmérsékleten 30 percig száradni hagyjuk, míg a felületén vékony hártya képződik, és ujjunkkal megérintve már nem ragad.
150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük, majd a sütő ajtaját résnyire kinyitva még pár percig szárítjuk. A macaronokat csak teljes kihűlés után tudjuk leszedni a lapokról, mert különben kiszakad a belseje.
Narancsos csokoládé ganache töltelék :
100 g étcsokoládé ( 74%)
50 g tejszín
50 g narancslikőr ( Contreau )
35 g vaj
A ganache-hoz felmelegítjük a tejszínt, majd az apróra tördelt csokira öntjük és addig keverjük, míg el nem olvad. Hozzáöntjük a likőrt, majd a vajat is belekeverjük, míg egy fényes sima krémet nem kapunk. Szobahőmérsékleten állni ( hűlni) hagyjuk, időnként megkevergetve, míg az állaga eléri a kívánt sűrűséget.
Utána szintén nyomózsákba töltjük, és a macaronokat megtöltjük vele.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nehezen tudok ide írni, most harmadszor csak annyit, kösz a jó receptet.
VálaszTörlésMarika
Nagyon szívesen Marika ! Jó sütögetést ! :)
TörlésMilyen krémes masszárol beszélsz az első fázisban? Nekem egy kemény tésztám lett!
VálaszTörlésAz első fázisban gyakorlatilag egy marcipánmasszát kapunk, ami ha jól ki van dolgozva, akkor igenis krémes, persze nem folyós.
TörlésEz egy marhaság! Nem jó recept, mert a massza kinyomhatatlan kemény lett, tehát valami folyadék el lett írva! Köszi, 3000ft kidobva!
VálaszTörlésKedves Fercsibercsi! Szuper jó a recept, a DesszertNeked kurzusán tanultam, mint ahogy olvashattad is, nagyon sokszor sütöttem már és mindig sikerült. Lehet valamit Te olvastál félre, vagy mértél félre .... olvasd el újra, és ha pontosan kimérsz mindent, akkor hidd el garantált a siker! ;-)
TörlésSzeretnem megkerdezni hogy a ganachet lehet massal is izesiteni?nem kell pont narancslikort hasznalni?
VálaszTörlésPersze nyugodtan ízesítheted mással, csak a folyadékmennyiség legyen meg, akár csak ugyanannyi tejszínnel.
TörlésSzia. A sütőt also- felső állásba,vagy légkeverésre kell állítani? És 2 lemez mehet be egyszerre? Köszönöm.
VálaszTörlésSzia Zsuzsi!Én alsó-felső sütésen sütöm,de így csak egy lap mehet. A kurzuson légkeveréses sütőben sütöttük több lapot egyszerre, de az nagy teljesítményű ipari sütő volt.
TörlésA recept szuper jó én is ezt tanultam egy másik kurzuson. Azé ősi adag fantasztikusan sikerült aztán a többi.... Mindig kihasad :( mar nem tudom mit rontok el
VálaszTörlésAz első adagot akartam írni 🙈
TörlésKedves Ibolya! Örülök, hogy tetszik a recept és legalább egy adag sikerült!!! A másik szerintem azért repedt ki, mert akkor már lehet sokat áll, mert mi itthon külön-külön sütjük ...., de én is csak találgatok. Nekem is előfordult sajnos.:( Próbáld meg lerövidíteni a pihentetési/szárítási időt, hátha úgy sikerülni fog. Jó sütögetést! :-)
Törlés