2012. február 14., kedd

Pizzás csiga


Lajos Mari receptje szerint készítettem ezt a pizzás csigát, de többször sütöttem már a jól bevált pizzatésztámból is. Hasonló mind a két tészta, csak az egyikben van áttört burgonya, a másikban nincs. Mennyiségre is teljesen azonos kb. 28 db pizzatekercs jön ki belőle, azaz 2 db kapcsos tortaformára való vagy egy nagyobb sütőedénybe. 

Hozzávalók :

50 dkg finomliszt
8 dkg vaj vagy margarin ( olvasztott)
2 tojás
25 g élesztő ( kevés cukros tejben felfuttatva)
1 kávéskanál só
3 evőkanál olaj + 1 tojássárgája a kenéshez

Töltelékhez:

20 dkg paradicsompüré
1 kis tubus pizzakrém ( még jobb a házi pizzaszósz)
1 kk. oregáno
1 kk bazsalikom
4 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt parmezánsajt
10 dkg kimagozott zöld olívabogyó
1 ágacska rozmaring ( díszítéshez )
1-2 tekerés frissen őrölt bors

Elkészítés :

A felsorolt hozzávalókból kelt tésztát készítünk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Akkor jó, ha legalább a kétszeresére nőtt.
Addig elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a paradicsompürét, a pizzakrémmel, az olívaolajjal a zöldfűszerekkel. Az olívabogyót lecsepegtetjük és apróra vágjuk, a parmezánt lereszeljük, majd az egészet a paradicsomos krémhez keverjük. Sózni nem szükséges a pizzakrém miatt.
Ha a tészta megkelt lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 40x40 cm-es lapra. A szélein és középen egy sávot üresen hagyunk, mert kettévágva tekerjük föl. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a sűrű tölteléket, és középen elvágjuk a tésztát és két tekercset készítünk. A tekercseket 2-3 cm-es szeletekre (csigákra) vágjuk és sütőpapírral bélelt tortaformába rakjuk, kicsit távolabb egymástól. A végén körbekenjük olajjal a tekercseket és konyharuhával letakarva, addig kelesztjük amíg teljesen ki nem töltik a formát. A tetejüket megkenjük 1 kávéskanál olajjal elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tetejét rozmaringágakkal díszíthetjük.



Finom és mutatós vendégváró falat.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...